Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Haagse Gouden Eeuw - Film en Filmanimatie

 • Constantijn ontdekt Rembrandt

  Van: 06 april 2019
  Tot: 31 december 2019

  Huygens' Hofwijck, Westeinde 2, Voorburg

  350 Jaar na het overlijden van Rembrandt van Rijn, staat de vermaarde meesterschilder op Hofwijck centraal. De bouwheer van Hofwijck, Constantijn Huygens, staat immers bekend als zijn ‘ontdekker’. In 1628/29 bezocht Constantijn de jonge kunstenaar in diens Leidse atelier. Rembrandt toonde hem een bijbelvoorstelling ‘De berouwvolle Judas’, waaraan hij net was begonnen. Huygens was onder de indruk en schreef daarover in zijn autobiografie. Met deze passage is Constantijn de geschiedenis ingegaan als de ontdekker van Rembrandt.
  Over de relatie tussen de schilder en zijn ontdekker presenteert Huygens’ Hofwijck een filmdocumentaire. Het fascinerende verhaal over de twee heren wordt geconstrueerd met opnames op bijzondere plekken en in meerdere musea, zoals o.a. het Rembrandthuis en het Rijksmuseum, het Mauritshuis en de Lakenhal.

  De film speelt exclusief op Huygens’ Hofwijck.

  Ga naar de website

 • 1666,
  Constantijn en zoon Christiaan

  17 november 2019

  Toverlantaarnmuseum, Scheveningseweg 241

  De filmanimatie toont een week uit het leven van vader en zoon Huygens. Het is in het jaar 1666 dat de 70-jarige diplomaat/dichter en de 37-jarige wetenschapper/uitvinder een tocht maken in hun woonstad Den Haag en omgeving. Vanaf het Plein en langs de Kneuterdijk gaan ze per koets naar Scheveningen, waarna zij per trekschuit naar Hofwijck in Voorburg varen. Ook de zeilwagen van Simon Stevin komt voorbij. De film toont beelden op basis van oude gravures en toverlantaarnplaten, uitgevoerd in eigentijdse vormgeving. Eventueel wordt de film aangevuld met enkele korte, door het Toverlantaarnmuseum geproduceerde filmpjes, op basis van toverlantaarnplaten.
  Filmproductie:
  Henk Boelmans Kranenburg en Robert te Pas

  Ga naar de website

Foto's Madurodam

 • >

Herfst­nummer

Herfsteditie 2019: over Haagse dames met durf en daadkracht, 'stoere wijven', zoals Amalia van Solms, Sara de Bronovo, Aletta Jacobs, Zuse Groenenweg en ene mevrouw Beek. Daarnaast artikelen over Luchtafweer in de Residentie, Jacob Schorer, pionier van de homo-emancipatie en kwakzalvers tegen de Spaanse griep.‘Utopieën’ over nooit gebouwde ontwerpen en het Oranjehotel. Verkrijgbaar bij de boekhandel, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:
4 edities voor € 24,50 p.j.

Den Haag in 1560

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen

De stichting wil het publiek kennis laten nemen van de Atlantikwall door het openstellen van bunkers, met aandacht voor vredesvraagstukken en de rol van Den Haag als stad van vrede en recht.