
Oktober is Spinozamaand in Den Haag
Oktober is Spinozamaand in Den Haag. Zijn pleidooi voor vrede, vrijheid, tolerantie en democratie wordt verkend in twintig activiteiten.
Oktober is Spinozamaand in Den Haag. Zijn pleidooi voor vrede, vrijheid, tolerantie en democratie wordt verkend in twintig activiteiten.
Het is op 1 juli 2023 honderd jaar geleden dat de zelfstandige gemeente Loosduinen ophield te bestaan. Op deze dag werd Loosduinen geannexeerd door de gemeente Den Haag. Om deze gebeurtenis te gedenken is er in het Loosduins Museum een tentoonstelling ingericht waarbij u aan de hand van foto’s en documenten een indruk kunt krijgen over deze periode.
Een jonge generatie onderzoekers, schrijvers en makers biedt nieuwe perspectieven op onze koloniale geschiedenis. Op drie verschillende avonden gaan ze met elkaar én het publiek in gesprek.
Het Haags Historisch Museum organiseert van 13 mei tot en met 23 juni voor jongeren (15 – 35 jaar) met roots in een van de voormalig Nederlandse koloniën een cursus waarbij ze op zoek gaan naar hun voorouders en familiegeschiedenis.
Gilde Den Haag biedt bezoekers van de binnenstad tijdens The Hague Highlights (14 t/m 18 december) een boeiende avondwandeling aan onder begeleiding van een stadsgids.
Huygens Instituut, NL-Lab, KB | nationale bibliotheek van Nederland en Vrienden van de KB organiseren een congres ter gelegenheid van de voltooiing van het project Huygens’ Briefwisseling Online (resources.huygens.knaw.nl/briefwisselingconstantijnhuygens). Het congres is op vrijdag 2 december 2022 in de Aula Koninklijke Bibliotheek Den Haag.
De wisselbeker van de Haagse Historie Quiz ging dinsdag 25 oktober 2022 naar het team van het Gilde Den Haag. Dat versloeg in de finale de Vrienden van Den Haag.
Weet jij alles van de Haagse geschiedenis? Test je kennis in de jaarlijkse Haagse Historie Quiz. Alles komt aan bod, van politiek tot sport en van Romeinen tot Rampjaar. Wie weet word jij de winnaar!
Rond het statige standbeeld van Johan de Witt herdenkt Den Haag op zaterdag 20 augustus dat exact 350 jaar geleden precies op deze plek raadpensionaris Johan en zijn broer Cornelis gedood en gelyncht werden door een moordlustige meute.
Met muziek, kunst en theater verbeeldt de manifestatie de machtsstrijd tussen prins-stadhouder Willem III en de gebroeders Johan en Cornelis de Witt, die eindigde met de dubbele moord aan de Hofvijver.
Stadsbeiaardier Gijsbert Kok is live te zien en te horen tijdens zijn carillonbespeling in de Grote Kerk. Magistrale schilderijen vertellen het ware Haagse verhaal en de koperblazers van Tavenu Loosduinen voeren daarbij de boventoon.
Eerst laat burgemeester Jan van Zanen zijn licht schijnen op die fatale dag in 1672, die een definitieve wending gaf aan Den Haag als hof- en regeringsstad. Zeker zo interessant wordt het gesprek met politiek journalist Wouke van Scherrenburg.
Speciaal is het moment dat presentator Eveline van Rijswijk in gesprek gaat met raadpensionaris Johan de Witt en met zijn aartsrivaal prins-stadhouder Willem III. Maar wat heeft de Haagse filosoof Spinoza hier te zoeken…?
In theater Amare staat van 1 tot en met 7 september de meeslepende muziektheaterproductie Maduro over verzetsheld George Maduro, zijn tragische liefdesgeschiedenis en het ontstaan van Madurodam. Alexander de Jong, Doris Baaten en Marlies Ruijgrok vertolken hoofdrollen in de groots opgezette productie met meer dan honderd zangers en de musici van het Residentie Orkest.
Abonneer je op de nieuwsbrief over Haagse historie en erfgoed.
Vul hieronder je e-mailadres in.