Nieuws

Alle

Tentoonstelling: Loosduinen, 100 jaar Den Haag

Het is op 1 juli 2023 honderd jaar geleden dat de zelfstandige gemeente Loosduinen ophield te bestaan. Op deze dag werd Loosduinen geannexeerd door de gemeente Den Haag. Om deze gebeurtenis te gedenken is er in het Loosduins Museum een tentoonstelling ingericht waarbij u aan de hand van foto’s en documenten een indruk kunt krijgen over deze periode.

Lees meer »
Alle

Een leven in brieven: congres over Constantijn Huygens

Huygens Instituut, NL-Lab, KB | nationale bibliotheek van Nederland en Vrienden van de KB organiseren een congres ter gelegenheid van de voltooiing van het project Huygens’ Briefwisseling Online (resources.huygens.knaw.nl/briefwisselingconstantijnhuygens). Het congres is op vrijdag 2 december 2022 in de Aula Koninklijke Bibliotheek Den Haag.

Lees meer »
Alle

1672: De Witt of Oranje, Haagse moord aan de Hofvijver

Rond het statige standbeeld van Johan de Witt herdenkt Den Haag op zaterdag 20 augustus dat exact 350 jaar geleden precies op deze plek raadpensionaris Johan en zijn broer Cornelis gedood en gelyncht werden door een moordlustige meute.

Met muziek, kunst en theater verbeeldt de manifestatie de machtsstrijd tussen prins-stadhouder Willem III en de gebroeders Johan en Cornelis de Witt, die eindigde met de dubbele moord aan de Hofvijver.

Stadsbeiaardier Gijsbert Kok is live te zien en te horen tijdens zijn carillonbespeling in de Grote Kerk. Magistrale schilderijen vertellen het ware Haagse verhaal en de koperblazers van Tavenu Loosduinen voeren daarbij de boventoon.

Eerst laat burgemeester Jan van Zanen zijn licht schijnen op die fatale dag in 1672, die een definitieve wending gaf aan Den Haag als hof- en regeringsstad. Zeker zo interessant wordt het gesprek met politiek journalist Wouke van Scherrenburg.

Speciaal is het moment dat presentator Eveline van Rijswijk in gesprek gaat met raadpensionaris Johan de Witt en met zijn aartsrivaal prins-stadhouder Willem III. Maar wat heeft de Haagse filosoof Spinoza hier te zoeken…?

Lees meer »
Alle

Maduro, opera over liefde in oorlogstijd en het ontstaan van Madurodam

In theater Amare staat van 1 tot en met 7 september de meeslepende muziektheaterproductie Maduro over verzetsheld George Maduro, zijn tragische liefdesgeschiedenis en het ontstaan van Madurodam. Alexander de Jong, Doris Baaten en Marlies Ruijgrok vertolken hoofdrollen in de groots opgezette productie met meer dan honderd zangers en de musici van het Residentie Orkest.

Lees meer »
  • Categorieën

Het zomernummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu