Nieuws

Alle

Video: bekijk hier het speciale lustrumcongres Haagse Historie ‘Zand & Veen’

Ons Haagse Historie Magazine bestaat alweer vijf jaar en is intussen niet meer weg te denken voor iedereen die iets heeft met de geschiedenis van de stad. Het eerste lustrum werd op vrijdag 24 september gevierd met een heus congres in Pulchri Studio. Het thema was ‘Zand & Veen’. Wat er zoal de revue passeerde is te zien en te horen in bijgaande registratie van de middag. Paul Gerretsen vertelt over de ‘stad van rangen en standen’. Marcel Verreck gaat vervolgens in gesprek met oud-wethouder Adri Duivesteijn, representant van het Veen, en oud-burgemeester Jozias van Aartsen, bewoner van het Zand. Tussen door zingt Marcel Verreck samen met Paul Pleijsier Haagse liedjes. Bekijk hier het volledige lustrumcongres terug.

Lees meer »
Alle

Doe mee aan de Haagse Historie Quiz (video)

Zin in een leuke avond over de geschiedenis van Den Haag? Kom dan kijken of – nog leuker – doe zelf mee aan de Haagse Historie Quiz! De vijfde editie vindt plaats op 12 oktober van 19:00 tot 21.00 uur. Aanmelden kan hier.

Lees meer »
Alle

Inschrijving Haagse Historie Quiz 2021 geopend

Zin in een leuke avond over de geschiedenis van Den Haag? Kom dan kijken of – nog leuker – doe zelf mee aan de Haagse Historie Quiz! De vijfde editie vindt plaats op 12 oktober van 19:00 tot 21.00 uur. Aanmelden kan hier.

Lees meer »
Alle

Beleef het Binnenhof met Gilde Den Haag, nu het nog kan!

Per 1 december sluit het Binnenhof voor jaren de poorten voor een grondige renovatie. Tot die tijd biedt het Gilde Den Haag stadswandelingen aan waarin het beroemde plein is opgenomen. Tijdens die rondleidingen maken de deelnemers kennis met de verhalen van en áchter de gevels.

Lees meer »
Het Binnenhof met de Ridderzaal, anoniem, ca. 1655 (collectie Haags Historisch Museum).
Alle

800 jaar Binnenhof: vanaf 2 oktober in het Haags Historisch Museum

Het Binnenhof in Den Haag is al achthonderd jaar het strijdtoneel van de macht. Die geschiedenis maakt het Binnenhof een van de oudste bestuurscentra in de wereld. Op deze bijzondere plek heeft de macht door de eeuwen heen verschillende gedaantes gehad, met wisselende spelers, met winnaars en verliezers, met mooie en met wrede kanten, en met onze democratie als resultaat.

De tentoonstelling Macht – 800 jaar Binnenhof in het Haags Historisch Museum is een groots opgezet overzicht van de ontwikkeling van het Binnenhof: van grafelijk kasteel tot centrum van de Nederlandse democratie.

Lees meer »
Alle

Rijksmuseum de Gevangenpoort is vernieuwd: draai de duimschroeven maar aan

Het is een fascinerend museum – een beetje luguber omdat een groot deel van de collectie echt is gebruikt. En vanwege de prominente gevangenen die er zaten is het ook een tijdmachine naar belangrijke gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis. Rijksmuseum de Gevangenpoort is vernieuwd een aangepast aan de wensen van de moderne museumbezoeker. Interactiever dus, met games en filmpjes, maar er is ook serieuze verdieping in de geschiedenis van onze rechtspraak. De slogan ­– Het Gevangenismuseum blijft je boeien – is geniaal. En er staat een heuse guillotine op de binnenplaats.

Lees meer »
Alle

Website Spinoza Den Haag nu online

Rond het huis aan de Paviljoensgracht waar Spinoza zijn Ethica schreef en woonde tot zijn dood in 1677 wordt een heus Spinozakwartier ontwikkeld. Een initiatief van de Stichting Spinoza Den Haag, die meer aandacht wil voor de filosoof als inwoner van Den Haag. Een nieuwe website vertelt over Spinoza’s gedachtegoed

Lees meer »
Alle

Lezing ‘Een Lust voor het Oog, 25 Haagse kerken’

Kerken bepalen als geen ander bouwwerk het beeld van een stad of een dorp. In Den Haag is dat niet anders. Zeker de grote kerken met hun hoge torens vormen belangrijke bakens en oriëntatiepunten in de wijk. Minder zichtbaar maar net zo belangrijk is de binnenkant. Kosten noch moeite werden gespaard om de interieurs zo mooi mogelijk in te richten en zij vormen vaak een hoogtepunt in het oeuvre van een architect of kunstenaar.

Lezing door drs. Botine Koopmans, adviseur cultureel erfgoed en onder meer werkzaam voor de gemeente Den Haag, afdeling Monumentenzorg. Zij studeerde Architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht. De lezing is op dinsdag 22 juni om 20:30 uur en wordt gestreamd.

Lees meer »
Alle

Museum de Gevangenpoort vernieuwt

Achter de gesloten deuren van de Gevangenpoort is deze maand de herinrichting van het museum van start gegaan. Tijdens de sluiting vanwege de coronacrisis zijn voorbereidingen getroffen voor een nieuwe tentoonstelling over vier eeuwen opsluiten, verhoren en straffen. De oudste gevangenis van Nederland verwacht in juni weer te openen voor publiek.

Lees meer »
  • Categorieën

Het voorjaarsnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu