HaHistQuiz21-scaled

Video: Die Haghe wint Haagse Historie Quiz

Het team van de geschiedkundige vereniging Die Haghe heeft dinsdag 12 oktober de Haagse Historie Quiz gewonnen.

In Studio B van de Centrale Bibliotheek nam de Die Haghe-afvaardiging het op tegen teams van het Gilde Den Haag, het Huygens Instituut en de Vrienden van Den Haag. Lang ging de strijd gelijk op tussen Die Haghe en de Vrienden, maar uiteindelijk gingen Florus Wijsenbeek, Hans Zwaanswijk en Diederick Cannegieter.

De quiz werd dit jaar gepresenteerd door Ivar Lingen van Den Haag FM en Sandrine Thelosen van AD Haagsche Courant. De opzet was vernieuwd. Het feest begon met een digitale publieksronde. Die werd gewonnen door Zoetermeerder Han Bruin, eigenaar van de grootste particuliere boekencollectie over Den Haag.

Daarna volgden rondes voor de twee expert-teams. Veel vragen bleken gesneden koek voor de deelnemers. Bijvoorbeeld die over de schilder Anton Mauve. Wie voegde hij ooit toe een venijnig karakter te hebben? Inderdaad, Vincent van Gogh. Vragen over het industriële verleden bleken lastiger. Niet iedereen wist waar de tweede Haagse gasfabriek ooit stond. Op de Binckhorst. Ook een foto van gravende arbeiders leverde hoofdbrekens op. Nee, het was niet de Scheveningse haven in aanbouw, maar de Laakhaven. Een echte instinker was de vraag over het Rode Kruis Ziekenhuis. Staat dit nu op de plek van zijn gesloopte voorganger? Ja, dachten de meesten. Nee, bleek het antwoord. Bij de wederopbouw is het ziekenhuis zo’n honderd meter verschoven. Die Haghe won dus. De Vrienden van Den Haag werden tweede.

De Haagse Historie Quiz is een initiatief van het Haagse Historie Magazine.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het voorjaarsnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu