Nu meer dan vroeger zien wij de koning aan het werk in zijn Haagse paleizen. De Oranjepaleizen vormen al bijna 350 jaar het decor voor het vorstelijk leven. De paleizen zijn symbool van stadhouderlijke en later koninklijke macht in een stad dat het bestuurscentrum is van het land. In Den Haag zetelt de regering, waarvan de koning deel uitmaakt. In de Oranjepaleizen is altijd gewoond, gewerkt, gewuifd, getrouwd, ontvangen en gedanst. Een paleis is de locatie voor een internationale vredesconferentie of voor ceremonieën van politieke aard. In de paleizen gaan de positie van een koning en zijn privéleven hand in hand.
Paleis Noordeinde en het Huis ten Bosch kennen wij als de functionele paleizen van onze tijd, maar vanaf het moment dat in 1585 de eerste Oranjestadhouder besloot op het Binnenhof te gaan wonen, liep het aantal vorstelijke woningen op tot in de tientallen. Van monumentale paleizen tot landelijke villa’s en zelfs een ‘gewoon’ rijtjeshuis. Het heeft Den Haag gemaakt tot de elegante hofstad die het nog altijd is.
[Tekst gaat verder na afbeelding.]

Lezing door Dr. Paul Rem, senior conservator van Paleis Het Loo, studeerde kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Hij studeerde af op de negentiende-eeuwse verbouwing van Paleis Soestdijk.
De lezing is op dinsdag 20 april om 20:30 uur en wordt gestreamd. De lezing duurt circa een uur. Inschrijven kan via het inschrijfformulier
Inschrijvers ontvangen enkele dagen van te voren automatisch een link die hen toegang geeft tot de online-lezing. De lezingen zijn gratis voor Haagse Historie-abonnees en leden van Die Haghe. Lezers die dat allebei niet zijn maar wel lid van een van de deelnemende (historische) verenigingen, betalen € 2,50 en overigen € 5.