Hoefkade - H. Marthakerk 7

Lezing ‘Een Lust voor het Oog, 25 Haagse kerken’

Kerken bepalen als geen ander bouwwerk het beeld van een stad of een dorp. In Den Haag is dat niet anders. Zeker de grote kerken met hun hoge torens vormen belangrijke bakens en oriëntatiepunten in de wijk. Minder zichtbaar maar net zo belangrijk is de binnenkant. Kosten noch moeite werden gespaard om de interieurs zo mooi mogelijk in te richten en zij vormen vaak een hoogtepunt in het oeuvre van een architect of kunstenaar.

Leidend voor de keuze van de kerken was de gaafheid van het interieur. De lezer maakt zo kennis met een wereld vol onvermoede pracht en praal, vol verborgen juweeltjes, of ontdekt de koele eenvoud van stenen vloeren en houten banken. De sfeervolle beelden van fotograaf Dick Valentijn laten prachtig zien hoe zeer de katholieke, protestantse, joodse en islamitische interieurs van elkaar verschillen en hoe de architecten en kunstenaars de ideeën en religieuze gevoelens steeds weer op een andere wijze hebben vertaald.

[Tekst gaat verder onder de afbeelding.]


Lezing door drs. Botine Koopmans, adviseur cultureel erfgoed en werkzaam voor de gemeente Den Haag. Zij studeerde architectuurgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

De lezing was op dinsdag 22 juni om 20:30 uur en werd gestreamd. Binnenkort kunt u via deze website de lezing bekijken.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het zomernummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu