De vereniging stelt zich ten doel het aan Benedictus de Spinoza gewijde museum in Rijnsburg te beheren en de belangstelling voor en de studie van zijn werk te bevorderen.
Het beoogd biografisch museum Domus Spinozana in Den Haag beperkt zich tot op heden tot één kamer. Deze ruimte doet dienst als studiezaal waar men een keuze kan maken uit de rijkelijk gevulde boekenkasten. Elke maandag gaan de luiken open en is het voorvertrek open van 14:00 tot 16:00 uur.
Het pand aan de Haagse Paviljoensgracht heeft voor Spinoza (1632-1677) een belangrijke rol gespeeld. Hier voltooide hij in alle stilte zijn levenswerk ‘Ethica’ en schreef hij het ‘Politiek Tractaat’. Zijn verlichte boeken worden nog altijd wereldwijd bestudeerd bij de immer veranderende visies op tolerantie, democratie, staatsrecht, vrede en mensenrechten.
Het woonhuis werd in 1641 gebouwd in opdracht van de kunstschilder Jan van Goyen. Na zijn dood werd diens schoonzoon Havick Steen, vader van Jan Steen, eigenaar van het pand. Daarna kwam schilder Hendrik van der Spyck er te wonen, die rond 1670 Spinoza’s huisbaas werd. De toen 38 jarige filosoof betrok de zolderkamer aan de voorkant. Deze verscholen plek bood hem ook veiligheid, want zijn geschriften behoorden onveranderlijk tot verboden lectuur.
Spinoza leefde sober, verdiende geld met het slijpen van lenzen voor microscopen, telescopen en verrekijkers. Thuis onderhield hij een harmonieus contact met Van der Spyck en zijn gezin. De doodsoorzaak van Baruch of Benedictus – de gezegende – is tot op heden discutabel. Op zondag 21 februari 1677 overleed hij op bed, in zijn zolderkamer aan de Paviljoensgracht.