foto 13G - Museum - Hofwijck - 740 - 404

Huygens’ Hofwijck

Karlien Ritter

Westeinde 2A - 2275 AD Voorburg

De buitenplaats Hofwijck is het geesteskind van Constantijn Huygens (1596-1687). Dichter, musicus, kunstkenner en secretaris van de prinsen van Oranje. Constantijn sticht zijn beroemde buitenplaats in 1641 en is zelf verantwoordelijk voor het ontwerp ervan in de vorm van een menselijk lichaam. Hij laat zich hierbij inspireren door Vitruvius, de Romeinse architect uit de Oudheid. Daarmee is de tuin van Hofwijck de enige nog bestaande tuin ter wereld die op dit principe is gebaseerd.

Christiaan Huygens, de zoon van Constantijn, is de grootste wetenschapper die ons land heeft gekend. Hij ontwierp het slingeruurwerk, ontdekte de ring rond de planeet Saturnus en berekende dat licht zich voortplant in een slingerbeweging. Christiaan woont en werkt de laatste acht jaar van zijn leven op Hofwijck.

Het huis Hofwijck is een prachtig bewaard gebleven zeventiende-eeuws huis. De Pronkzaal en de Oudhollandse keuken ademen nog de sfeer van de Gouden Eeuw. Tijdens een bezoek door het huis ontdekt u ook de originele ijskelder, door zijn ontwerp uniek in Nederland.

Het voorjaarsnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu