2699px-Pair_of_spaniels_MET_DP-1143-028

Oproep: verhalen achter Engelse Hondjes

 “Brexit? De band tussen Engeland en Scheveningen zal altijd blijven bestaan.”

Op 31 januari is Brexit na jaren van discussie toch echt een feit. Maar Muzee Scheveningen neemt niet helemaal afscheid van het Verenigd Koninkrijk. In een tentoonstelling over Engelse Hondjes, ook wel ‘Scheveningse Hondjes’ of ‘Hoeren Hondjes’ genoemd, zal het museum de verhalen achter deze herkenbare beeldjes proberen te achterhalen. Door de ligging aan zee heeft Scheveningen van oudsher een sterke relatie met Engeland. Scheveningse vissers visten in Engelse wateren op haring en gingen daar regelmatig aan wal om haring af te leveren, of het schip klaar te maken voor de terugreis naar Nederland. Een tastbaar souvenir van deze nauwe relatie met Engeland zijn de zogenaamde Engelse Hondjes.

Hoe leven de Hondjes voort in de huidige beleving van Scheveningers? “Met dit project gaat men op zoek naar de hedendaagse verhalen achter de Hondjes van Scheveningen. Met de tentoonstelling “Scheveningen (op z’n) hondjes” wil Muzee alle Engelse Hondjes uit Scheveningen samenbrengen.

Verhalen kunnen vanaf 6 april 2020 ook digitaal gedeeld worden. Voor meer informatie, contacteer Tamara Peers, t.peers@muzee.nl

Voor de tentoonstelling werkt Muzee samen met kunstenaar Eline Janssens. Eerder zette zij projecten over Engelse Hondjes op in Sneek en Veendam. Voor de tentoonstelling doet Janssens onderzoek naar de betekenis van de Hondjes specifiek voor Scheveningen. Voor de vormgeving is zij tevens co-curator waarbij ook hedendaagse interpretaties van de Hondjes naar voren komen.

Voor vragen kan contact op worden genomen met Justa van den Bulk via j.vandenbulk@muzee.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het voorjaarsnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu