2699px-Pair_of_spaniels_MET_DP-1143-028

Oproep: verhalen achter Engelse Hondjes

 “Brexit? De band tussen Engeland en Scheveningen zal altijd blijven bestaan.”

Op 31 januari is Brexit na jaren van discussie toch echt een feit. Maar Muzee Scheveningen neemt niet helemaal afscheid van het Verenigd Koninkrijk. In een tentoonstelling over Engelse Hondjes, ook wel ‘Scheveningse Hondjes’ of ‘Hoeren Hondjes’ genoemd, zal het museum de verhalen achter deze herkenbare beeldjes proberen te achterhalen.

Door de ligging aan zee heeft Scheveningen van oudsher een sterke relatie met Engeland. Scheveningse vissers visten in Engelse wateren op haring en gingen daar regelmatig aan wal om haring af te leveren, of het schip klaar te maken voor de terugreis naar Nederland. Een tastbaar souvenir van deze nauwe relatie met Engeland zijn de zogenaamde Engelse Hondjes.

Hoe leven de Hondjes voort in de huidige beleving van Scheveningers?

“Met dit project gaan men op zoek naar de hedendaagse verhalen achter de Hondjes van Scheveningen.

Met de tentoonstelling “Scheveningen (op z’n) hondjes” wil Muzee alle Engelse Hondjes uit Scheveningen samenbrengen.

Op zaterdag 29 februari en zaterdag 28 maart, tussen 11:00-15:00 uur, kunnen mensen hun eigen hondjes bij Muzee inleveren. Tijdens deze momenten zullen de eigenaren met hun Hondjes worden vastgelegd en de persoonlijke verhalen achter de specifieke hondjes worden genoteerd.

Voor de tentoonstelling werkt Muzee samen met kunstenaar Eline Janssens. Eerder zette zij projecten over Engelse Hondjes op in Sneek en Veendam. Voor de tentoonstelling doet Janssens onderzoek naar de betekenis van de Hondjes specifiek voor Scheveningen. Voor de vormgeving is zij tevens co-curator waarbij ook hedendaagse interpretaties van de Hondjes naar voren komen.

De tentoonstelling “Scheveningen (op z’n) hondjes” is vanaf mei te zien in Muzee Scheveningen. 

Voor vragen kan contact op worden genomen met Justa van den Bulk via j.vandenbulk@muzee.nl

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het winternummer is uit!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 6,50 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement en ontvang vier nummers voor € 24,50.
Nieuw nummer

75 Jaar Vrijheid Den Haag

Sluit Menu