AIMG_6024

Opening Buitenmuseum Schilderrijk Den Haag 2020

Het Buitenmuseum Schilderrijk Den Haag opent op zaterdag 4 juli na een kleine verbouwing weer haar deuren voor het publiek. Men is van harte welkom in de Gouden Eeuw bij de roemruchte schilders Jan Steen, Paulus Potter en Jan van Goyen thuis. Het museum is uitgebreid met drie stijltuinen waar het heerlijk toeven is. Vanwege het museumprotocol is een nieuwe routing, waardoor in 2020 nog meer te zien is dan afgelopen jaar.

Wat is er allemaal te zien:
Het huis van Jan van Goyen en Jan Steen
De landschapschilder Jan van Goyen maakte hier honderden schilderijen, waaronder een bijna vijf meter groot stadsgezicht van Den Haag in de Gouden Eeuw. Het huis was ook de thuisbasis voor zijn handel. Jan van Goyen handelde in huizen, grond, tulpen, schilderijen en andere kostbaarheden. Jan Steen trouwde met de dochter van Jan van Goyen en woonde jarenlang in Den Haag. Het huishouden van Jan Steen is een gevleugelde uitdrukking voor een rommelig interieur. Hijzelf, maar ook zijn vrouw, Margriet van Goyen en zijn kinderen komen vaak voor in deze huishoudens. Attributen uit deze en andere schilderijen van Jan Steen zijn terug te vinden in de stijlkamers van het Jan van Goyenhuis. Het atelier en de bedstede zijn heel schilderachtig. Ook maak je in het huis van Jan van Goyen kennis met de Haagse jaren van Vincent van Gogh.

Het Paulus Potterhuis
De dierenschilder Paulus Potter huurde dit voorname pand van zijn buurman, Jan van Goyen. Hier schilderde Paulus Potter het landschap op zijn beroemdste schilderij ‘De Stier’. Paulus Potter trouwde met zijn buurmeisje, Adriana van Balckeneynde.

Het Van Balckeneynde Huis
Blikvanger van het Buitenmuseum is het woonhuis van Van Balckeneynde, bouwer van het Catshuis, de ambtswoning van onze minister-president en van de vele paleizen van het Koninklijk Huis. Pieter Post ontwierp voor hem een van de mooiste grachtenpanden van Den Haag.

Stijltuinen
Nieuw aan het bezoek van het Buitenmuseum is het bezoek aan drie bijzondere stadstuinen. De stijltuinen zijn een lust voor het oog. Hier is zowel in het ontwerp als met oog op de beplanting rekening gehouden met de Oud Hollandse tuintraditie. Er zijn perkjes omzoomd met buxus- of taxushagen, lei-linden, ijselsteentjes, grind- en schelpenpaden en bijzondere bomen, zoals een kweeperenboom en walnotenboom. De Renaissance principes van symmetrie en harmonie en de ideale maatsystemen van Vitruvius en Palladio zijn terug te vinden in twee van deze tuinen, waaronder de tuin achter het Van Balckeneynde Huis. Het zijn principes die Van Balckeneynde ook toepaste in de bouw van de vele classicistische paleizen die hij in samenwerking met Pieter Post voor de Oranjes in en rond Den Haag tot stand bracht.

Hoe te reserveren
In verband met de corona maatregelen is het verplicht vooraf een ticket met tijdslot te boeken telefonisch of online om het aantal bezoekers te kunnen verspreiden. U kunt op zaterdag en zondag tussen 13:30 en 16:00 uur bij ons terecht. Met een vaste route en eenrichtingsverkeer kunt u veilig dwalen door de drie panden en de bijbehorende stijltuinen. Wij zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Er is volop aandacht voor de hygiëne: desinfectie gel binnen handbereik, er wordt intensief geventileerd en schoongemaakt. Toiletten en garderobe zijn helaas nog gesloten. Laat je jas thuis of houd deze aan.

Praktische informatie:
Openingstijden: zaterdag en zondag tussen 13:30 en 17:00 uur Reservering tijdslot: (0031) 70 3220487 of www.buitenmuseum.com Prijs vooraf te betalen: € 12,50 voor volwassenen, € 9,50 voor kinderen Locatie: Paulus Potterhuis Dunne Bierkade 17

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het voorjaarsnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu