Maduro 1

Maduro, opera over liefde in oorlogstijd en het ontstaan van Madurodam

In theater Amare staat van 1 tot en met 7 september de meeslepende muziektheaterproductie Maduro over verzetsheld George Maduro, zijn tragische liefdesgeschiedenis en het ontstaan van Madurodam. Alexander de Jong, Doris Baaten en Marlies Ruijgrok vertolken hoofdrollen in de groots opgezette productie met meer dan honderd zangers en de musici van het Residentie Orkest.

In de nieuwe muziektheaterproductie Maduro wordt het verhaal van de jonge oorlogsheld George Maduro, zijn leven, zijn ongelukkige liefde, zijn heldendom en zijn tragische dood, verweven met het verhaal over het ontstaan van Madurodam, het monument waarmee we hem nog altijd herdenken. Maduro is een productie van Amare en het Residentie Orkest ism Kwekers in de kunst, De Dutch Don’t Dance Division en Rabarber.

George Maduro wordt in 1916 geboren op Curaçao in een rijke Sefardisch-Joodse familie. Tijdens zijn studie rechten in Leiden wordt hij verliefd op zijn jeugdvriendin Hedda. Omdat zij protestants is keuren hun families de relatie af, maar George en Hedda zetten ondanks alle tegenwerking door. Dan begint de oorlog. In mei herovert huzaar George met een handjevol mannen een strategisch gelegen villa op de Duitsers, waarvoor hij postuum de militaire Willemsorde ontvangt. Na de capitulatie sluit hij zich aan bij het studentenverzet. Hij wordt opgepakt en gevangen gezet in het Oranjehotel. Hij komt vrij en probeert het land uit te vluchten, maar wordt opnieuw opgepakt, gevangen gezet in Saarbrücken en overlijdt in Dachau.

Na de oorlog vat Bep Boon van der Starp het plan op om ter nagedachtenis aan George Maduro de miniatuurstad Madurodam te bouwen met beroemde, Nederlandse gebouwen en projecten. Van het entreegeld wil zij studenten die aan tbc lijden ondersteunen. Op geheel eigen wijze overwint de ondernemende vrouw vele problemen, waarbij ze vaak in haar eentje moet opboksen tegen sceptische mannen. Wanneer het plan door gebrek aan geld dreigt te mislukken, verschijnen de ouders van George Maduro op het toneel. Zij zoeken een monument voor hun zoon. En zo komen beide verhalen bij elkaar.

Links: Maduro in legeruniform, midden: promobeeld (Joren Joshua),
rechts: George & Hedda

MADURO

George Maduro: Alexander de Jong
Bep Boon van der Starp: Doris Baaten
Hedda de Haseth Möller: Marlies Ruijgrok
Vader Jossy Maduro: Frank Dolphin Wong
Moeder Beca Maduro: Herma van Piekeren
Anton (broer van Hedda, vriend van George): Max Bruins
Onbekende soldaat: Joris van de Waterbeemd
Bijrollen: Theaterkoor Dario Fo van Kwekers in de kunst, Jeugdtheaterschool Rabarber.

Regie: Jeroen Lopes Cardoza
Tekst: Pieter van de Waterbeemd
Muziek: Bob Zimmerman
Muzikale leiding: Rick Schoonbeek
Orkest: Residentie Orkest
Dans: De Dutch Don’t Dance Division.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het winternummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu