Anneke 1

Gevonden in de Hofvijver: jeneverkruiken en kunstgebitten

Nr. 10 winter 2018

Door Geertje Dekkers

Rond de Hofvijver is de afgelopen eeuwen veel gespeeld. Dat vertellen knikkers, tollen en ijshockeypucks die Stadsbeheer tijdens een grote schoonmaakactie in 1997 van de bodem baggerde. Gedronken werd er ook, gezien het flinke aantal jeneverkruiken in de vijver. En soms werd er te veel gezopen, zo suggereert de vondst van twee kunstgebitten. Wellicht waren de eigenaren dronken en leegden ze hun maag in de vijver, waarbij ze per ongeluk hun neptanden verloren.

De Hofvijver ligt al eeuwen in het hart van de vaderlandse geschiedenis. Aan en op het water is geflaneerd, gevaren, geflirt, vergaderd, geprotesteerd, gemoord. De gemeentelijke Afdeling Archeologie inventariseerde de overblijfselen die bij de baggeractie naar boven kwamen. Tussen modder, fietswrakken en dranghekken zagen onderzoekers persoonlijker resten van het dagelijkse Haagse leven. Een verloren schaats bijvoorbeeld, een horloge en schrijfgerei.

Er was eerder aan de vijver gewerkt en in de jaren 1920 was er gebaggerd. Daardoor waren veel vondsten relatief nieuw – zoals de ketting van een Bhagwan-aanhanger – maar er lag ook nog oud aardewerk – zoals ladingen pijpenkopjes die waren losgeraakt van hun breekbare steeltjes.

Twee oranje offerkommetjes voor het Hindoestaans lichtfeest, een schedelkapje van een niet-gedetermineerde soort, wellicht een mens, een ketting met een afbeelding van goeroe Bhagwan Sri Rajneesh, een horloge, een schaats, een sierspeld met een kan erop, een jeneverkruik, een skeletje van kunststof, een kunstgebit, een inktstel en tollen, knikkers en ijshockeypucks.

De vijver, ooit een duinmeertje naast de Middeleeuwse hoeve van de graven van Holland, bevatte verder sporen van de laat-twintigste-eeuwse multiculturele samenleving. Offerschaaltjes, bijvoorbeeld, voor het Hindoestaanse lichtfeest. En er waren vondsten die vooral vragen opriepen, zoals een stukje schedel.

Met dank aan Corien Bakker, Hoofd afdeling Archeologie & Natuur- en Milieueducatie, Gemeente Den Haag

Hoofdfoto: een verzameling pijpenkopjes.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het lentenummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 7,50 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement en ontvang vier nummers voor € 31,50.
Nieuw nummer
Sluit Menu