1962: Drie winnaars van de kringkampioenschappen zwemmen in het Zuiderparkbad. Dick Langerhorst, Erica Terpstra en Wieger Mensonides feliciteren elkaar. (Gemeentearchief Den Haag)

Beeldverhaal: Erica Terpstra, de transformatie van een jonge sportster in een zelfbewuste politicus

Nr. 18 winter 2020

Maar liefst 8321 dagen zat ze in de Tweede Kamer. Zwemster Erica Terpstra komt er in een tijd dat er nog maar weinig vrouwen volksvertegenwoordiger zijn. Al die tijd is ze betrokken en bewogen: ‘Het is niet altijd makkelijk om te blijven zitten. Je werkt je echt een slag in de rondte. Maar de passie bleef. Het was iedere keer weer anders: je zat in de oppositie, je kreeg een wat andere portefeuille en er kwamen andere mensen in de fractie. Het vloog om!’

1962: Drie winnaars van de kringkampioenschappen zwemmen in het Zuiderparkbad. Dick Langerhorst, Erica Terpstra en Wieger Mensonides feliciteren elkaar. (Gemeentearchief Den Haag)
1963: Met de burgemeester van Apeldoorn opent Erica het Boschbad uit die gemeente in Madurodam. (Anefo)
1964: Erica Terpstra, Ronnie Kroon en Klenie Bimolt tijdens de Nederlandse zwemkampioenschappen.
1965: Op de opening van een studenten lustrum in Leiden. Erica studeert hier Sinologie, maar door haar drukke zwemcarrière maakt ze de studie niet af. (Anefo)
1975: Op een Cooperbaan kun je met de Coopertest je uithoudingsvermogen meten. De Nederlandse Hartstichting financiert er een in het Zuiderpark. (Haags Gemeentearchief)
1975: Haagse carnavalsverenigingen kiezen de nieuwe stadsprins Jan de Eerste in Partycentrum Zuiderpark. Tweede van rechts Erica Terpstra?, vraagt de Haagse Beeldbank zich af. Het lijkt ons niet onwaarschijnlijk. (Haags Gemeentearchief)
1978: Er komt een ‘trimzaal’ voor Kamerleden. Erica Terpstra en Gé Schaapman (PvdA) maken er vrolijk gebruik van. (Anefo)
1979: Vaak actief in een mannenwereld: niet alleen in de politiek maar ook in het Comité Olympische Spelen en Mensenrechten, met Laurens Jan Brinkhorst (D66), voorzitter Ed van Thijn (PvdA), Wim Keja (VVD) en Ben Hennekam (CDA). Het comité wil een boycot van de Spelen in Moskou in 1980, maar heft zich zelf uiteindelijk op wegens politieke meningsverschillen.
1981: Erica Terpstra geeft op de Amsterdamse Jaap Edenbaan het startsein voor een Nationale Schaatsvierdaagse.
1984: Bij het voorlezen van de troonrede. De traditie om als vrouwelijke politicus op Prinsjesdag een hoed te dragen is in 1977 gestart door Erica, die bij de eerste keer dat ze de troonrede bijwoonde een hoed droeg als eerbetoon aan de koningin.
1986: Stemmen in de Tweede Kamer met een gebroken arm. (Anefo)
1987: Leden van de Kamercommissie Defensie bezoeken het militair ziekenhuis in Utrecht. (Anefo)
1989: Op verkiezingscampagne. Koffie (en VVD-standpunten)  uitdelen aan mensen in de file bij de Coentunnel.
Facebook
Twitter
LinkedIn

Het lentenummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 7,50 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement en ontvang vier nummers voor € 31,50.
Nieuw nummer
Sluit Menu