Jan Hendrik

De Haagse School in een ander licht

16 maart 2024

t/m 25 augustus 2024

Kunstmuseum, Stadshouderslaan 41

Rond 1860 kent Den Haag een bloeiend kunstklimaat. Kunstenaars als Jozef Israëls, de gebroeders Maris, Jan Hendrik Weissenbruch en Hendrik Willem Mesdag vestigen zich in de hofstad en leggen de wereld om hen heen op vernieuwende wijze vast. Hun leermeesters van de romantiek idealiseerden landschappen, maar deze groep schilders gaat de buitenlucht in en kiest voor een realistische weergave. Ze zijn vooral meesters in de weergave van grootse luchten en de reflectie van licht op het water.

De Haagse School is zeer succesvol: de kunststroming domineert de kunsthandel tot aan de Eerste Wereldoorlog, inspireert jongere schilders als Breitner en Van Gogh, en spreekt tot op de dag van vandaag tot de verbeelding. De tentoonstelling onderzoekt het succes en neemt bezoekers mee op reis naar een tijd van bomschuiten, vissers en de eerste spoorlijnen.

Dankzij de productie van kant-en-klare verf in tubes en de aanleg van nieuwe spoorlijnen, kunnen de kunstenaars erop uit trekken en in de buitenlucht werken. Hier maken zij tal van olieverfstudies, die tijdens de koudere wintermaanden in het atelier dienen als inspiratiemateriaal. Hoewel de landschappen dus op een realistische manier zijn geschilderd, geven ze niet altijd een exacte situatie weer. De focus ligt op de weergave van licht en atmosfeer. Een bekend citaat van Willem Maris luidt dan ook: “Ik schilder geen koeien, ik schilder licht”.

De tentoonstelling illustreert de blijvende aantrekkingskracht van de Haagse School: sentiment, spontaniteit, licht, poëzie, natuurbeleving en landschap in transitie. Telkens gaat een van de werken een verrassende confrontatie aan met dat van een kunstenaar uit een andere periode. Denk aan een portret van Jozef Israëls naast een portret van Van Gogh, een schilderij waarop industrialisatie zichtbaar wordt in combinatie met een hedendaagse foto waarop verandering is vastgelegd of een gedicht dat aansluit bij een poëtisch gevoel dat spreekt uit een kunstwerk. 

De schilders behoorden in 1866 tot de medeoprichters van het Kunstmuseum. Kunstenaars als Anton Mauve en Jan Hendrik Weissenbruch schonken nog tijdens hun leven topstukken uit hun oeuvre, zodat zij hier in de toekomst met hun beste werk vertegenwoordigd zouden zijn. 

RESERVEER TICKETS

OPENINGSTIJDEN

MA   gesloten
DI    10:00-17:00
WO  10:00-17:00
DO   10:00-17:00
VR   10:00-17:00  
ZA   10:00-17:00
ZO   10:00-17:00

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het voorjaarsnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu