75 Jaar Vrijheid Den Haag

In 2020 herdenken wij de strijd en onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog in Den Haag, maar vieren wij ook de verworven vrede en vrijheid. Bij aanvang van de oorlog moesten het hof en de regering vluchten. De bezetter nam het Binnenhof in bezit, de kust werd een bastion van bunkers en de regeringsstad werd het doelwit van vele luchtaanvallen. Het noodlot tartte toen de geallieerden een deel van het Bezuidenhout bij vergissing bombardeerden.Ten diepste werden de Joodse burgers geraakt door razzia’s en deportaties. Na de oorlog kwamen vele tragedies van getroffenen aan het licht, maar ook de verzetsdaden. Mede dankzij het verzet van medeburgers leven wij nu in vrijheid. 

Programma 75 Jaar Vrijheid

Mensen, monumenten, plekken en gebouwen vormen samen het Haagse oorlogsverhaal. In 2020 wordt die geschiedenis zichtbaar gemaakt met tentoonstellingen, festivals, lezingen, muziek, theater, film, rondleidingen en meer. Deze activiteiten worden u aangeboden door musea, historische organisaties, gemeentelijke erfgoedinstellingen, historici en vrijwilligers.

Stichting Haagse Historie en Erfgoed presenteert een selectie uit het grootstedelijk programma, aangevuld met andere gerelateerde activiteiten.

Aanbevolen
Ga naar ‘Muziek’ en lees ‘Concert – Slag om de Residentie’ op 10 mei in het Atrium van het Stadhuis. Het concert van de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ is gratis, wel tijdig aanmelden.

Word nu abonnee van het Haagse Historie magazine of geef een abonnement cadeau

Haagse Historie, voor €24,50 weet je alles!!

De geschiedenis van Den Haag kent vele geheimen. Haagse Historie magazine ontrafelt ze voor je, in spannende, meeslepende en soms ontroerende verhalen. Met historische, Haagse figuren volgen we koningen en kroningen, opstanden, vredesprocessen, stadsuitbreidingen, maar ook moord en doodslag, bezetting en verzet. In Den Haag werd niet alleen de geschiedenis van de stad geschreven, maar ook die van ons land en dat maakt Haagse Historie dubbel interessant. Haagse Historie is het enige blad over de historie van je stad. Dat maakt de keus eenvoudig.

Het winternummer is uit!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 6,50 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement en ontvang vier nummers voor € 24,50.
Nieuw nummer
Sluit Menu