Nieuws

Alle

Maduro, opera over liefde in oorlogstijd en het ontstaan van Madurodam

In theater Amare staat van 1 tot en met 7 september de meeslepende muziektheaterproductie Maduro over verzetsheld George Maduro, zijn tragische liefdesgeschiedenis en het ontstaan van Madurodam. Alexander de Jong, Doris Baaten en Marlies Ruijgrok vertolken hoofdrollen in de groots opgezette productie met meer dan honderd zangers en de musici van het Residentie Orkest.

Lees meer »
Alle

Video: symposium over de rol van de media in het Rampjaar 1672

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Republiek het meest turbulente jaar uit haar jonge geschiedenis meemaakte. De machtige koning van Frankrijk had zijn zinnen gezet op oorlog, het angstige en boze volk kwam in opstand en een golf van geweld en destructie raasde over het land. Den Haag vormde het hart van de politieke scheuring die eindigde in de moord op de gebroeders De Witt. En vanwege de slechte bescherming liep de paniek in de stad hoog op. Daarover vertelt het zomernummer van Haagse Historie.

Dit zomernummer presenteerden we op 17 juni in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek met een klein symposium over de rol van de media in het Rampjaar. Pamfletten en kranten jaagden de angst en boosheid tot grote hoogtes, fake news en complottheorieën waren aan de orde van de dag.

Bekijk hier de video van het symposium.

Lees meer »
Alle

Tentoonstelling ‘Rampjaar’ in het Haags Historisch Museum: het jaar waarin alles anders werd

Een vijandelijke invasie, overal paniek, een gruwelijke moordpartij. Het jaar 1672 is een rampjaar voor de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het volk is redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Emoties lopen hoog op, complottheorieën en fake news vinden gretig aftrek. Zondebokken zijn al snel gevonden. In de tentoonstelling Rampjaar zet het Haags Historisch Museum bezoekers aan het denken. Hoe kijken we hier 350 jaar later tegenaan? Was het echt een uniek jaar of reageren we tegenwoordig nog steeds hetzelfde op rampspoed? Een vergelijking met crisisjaar 2020, het jaar waarin corona opduikt, laat veel overeenkomsten zien, zoals bedreigingen, protesten, aarzelende leiders, complotdenkers en grote verdeeldheid.

Lees meer »
Alle

Paleis Kneuterdijk weer open voor het publiek

Het Haags Historisch Museum organiseert in samenwerking met de Raad van State voor het eerst in drie jaar weer rondleidingen door Paleis Kneuterdijk. Dit jaar zijn er acht dagen waarop het voormalige koninklijk paleis weer is te bezoeken.

Lees meer »
Alle

Terugkijken: Lex van Tilborg over 800 jaar Binnenhof

Op 25 maart hield Haagse Historisch Museum-conservator Lex van Tilborg een lezing over 800 jaar Binnenhof in de salon van het museum. Een van de oudste complexen ter wereld dat nog in gebruik is als bestuurscentrum. De opeenvolgende bestuurders hebben allemaal een bijdrage geleverd aan het complex, dat nu bestaat uit een eclectische mix van stijlen. U kunt de lezing hier terugkijken.

Lees meer »
Alle

Eerder gehoord: Vier zetels voor extreem rechts

De verkiezingen van woensdag 19 juni 1935 werden door politici zelf gezien als een lakmoesproef voor de democratie. Dat jaar stonden er voor het eerst kandidaten op het stembiljet die er fascistische ideeën op nahielden. De astronomisch hoge werkloosheid – veroorzaakt door de economische wereldcrisis en verergerd door Haagse bezuinigingen – blies wind in hun zeilen. Daarom was de grote vraag aan de vooravond van deze gemeenteraadsverkiezingen: hoeveel Hagenaars zouden zich laten verleiden tot een proteststem op extreemrechts?

Lees meer »
Alle

Beeldverhaal: Dag Boom

Verschillende voorjaarsstormen, maar vooral storm Eunice, hielden in februari 2022 flink huis in Den Haag. Er sneuvelden honderden bomen, eentje viel er zelfs boven op de auto van voormalig Haagse Historie-hoofdredacteur Bas Kromhout (die er nog in zat maar gelukkig met de schrik vrij kwam). Wie de Haagse Beeldbank er eens op naslaat, ontdekt dat Eunice weliswaar pittig, maar volstrekt niet uniek was. Heel wat bomen hebben door natuurgeweld het loodje gelegd in de stad.

Lees meer »
Lezing

‘800 jaar Binnenhof’ live & online lezing door Lex van Tilborg op 25 maart

Direct inschrijven voor de lezing? Klik hier

Het Binnenhof is een unieke plek. Al bijna acht eeuwen lang wordt er hier bestuurd en geregeerd. Daarmee is het een van de oudste nog in gebruik zijnde bestuurscentra ter wereld. Gesticht als grafelijke residentie in de 13de eeuw is het Binnenhof in de loop der eeuwen voortdurend uitgebreid, verbouwd en gerestaureerd. Nieuwe gebruikers en bewoners met nieuwe wensen en behoeftes leidden steeds weer tot bouwkundige ingrepen. Stadhouders, de Staten van Holland en de Staten-Generaal lieten uit machtsvertoon bij- en verbouwen. De ontwikkeling richting een parlementaire democratie en een uitdijend overheidsapparaat stelden vanaf de 19de eeuw weer heel andere eisen aan het gebouwencomplex. Het Binnenhof kende én kent veel verschillende gebruikers. Juist daardoor heeft nooit één machthebber zijn stempel op het hele complex kunnen drukken – wat het Binnenhof in zekere zin tot ons nationale ‘polderpaleis’ maakt.

Lees meer »
Alle

Russenhuis: Een veilige haven aan het Lange Voorhout

In de jaren zestig en zeventig huisde een groep vluchtelingen midden in de stad op het Lange Voorhout. De Russische émigré’s werd gastvrijheid geboden door de eigenaresse van het pand op nummer 78: prinses Wilhelmina. Een artikel over deze veilige haven staat in het winternummer van Haagse Historie. Hier vindt u nog een aantal extra verhalen over de kleurrijke bewoners.

Lees meer »
Alexine Tinne te paard in Haagse Manege, fotograaf Maurits Verveer (collectie RKD)
Alle

Haags Historisch Museum presenteert compleet overzicht van het fotografisch oeuvre van Alexine Tinne

Alexine Tinne (1835 – 1869) was in de negentiende eeuw wereldberoemd als ontdekkingsreiziger. Ze was echter ook een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie in Nederland. Nieuw onderzoek naar haar leven en werk is aanleiding voor een herwaardering van het vernieuwende fotografische oeuvre van deze ‘Haagse dame’. Alexine Tinne experimenteerde op hoog niveau met techniek en vorm en deed dit op eigenzinnige wijze. Ook ontwikkelde ze in haar latere levensjaren een voor haar tijd opmerkelijke egalitaire kijk op de wereld. Tijdens haar verblijf in Noord-Afrika legde ze zich toe op portretten van haar Nederlandse, mediterrane en Afrikaanse reisgenoten, haar ‘nieuwe familie’. Deze mensen wist ze zonder negentiende-eeuwse standsverschillen en met grote compassie en creativiteit vast te leggen.

Lees meer »
  • Categorieën

Het voorjaarsnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu