1940-6 5.18241 Duitse militairen marcheren op het Plein 1940LR

Haags Gemeentearchief toont tentoonstelling in huiskamer

De fototentoonstelling ‘Het dagelijks leven tijdens WO II in Den Haag’ vertelt over een regeringsstad in oorlogstijd. Een indringend verhaal over een veranderend straatbeeld, groeiende onvrijheid, razzia’s, schaarste, maar ook over voedselpakketten en de bevrijding.

De tentoonstelling is nu online te zien via deze link van de website Haags Gemeentearchief. Alle foto’s komen uit eigen collectie. Het is een selectie uit ruim 16.000 foto’s die Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog belichten. Ze zijn gemaakt door professionele fotografen en door burgers.

Opvallend is dat er in de jaren ’42, ’43 en ’44 veel minder gefotografeerd is dan in de andere oorlogsjaren. Oorzaak hiervan was ongetwijfeld de groeiende schaarste naarmate de bezetting duurde. Veel mensen bewaarden hun laatste rolletje in de hoop dat ze daarmee het einde van de oorlog en het viering van de vrijheid konden vastleggen. De meeste archieffoto’s in de collectie komen dan ook uit 1945. Al het beeldmateriaal, van particulieren en van officiële instanties, geeft een indringend beeld van het dagelijks leven in Den Haag, tijdens die vijf lange bezettingsjaren.

Deze tentoonstelling is samengesteld door het Haags Gemeentearchief als onderdeel van de viering ‘75 jaar Vrijheid Den Haag’.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het zomernummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu