Haags Gemeentearchief HGA001037131

‘800 jaar Binnenhof’ live & online lezing door Lex van Tilborg op 25 maart

Direct inschrijven voor de lezing? Wegens overweldigende belangstelling kunt u de lezing niet meer live bijwonen, maar wel nog online thuis vanaf de bank meegenieten. Klik hier om de lezing online te volgen.

Het Binnenhof

Het Binnenhof is een unieke plek. Al bijna acht eeuwen lang wordt er hier bestuurd en geregeerd. Daarmee is het een van de oudste nog in gebruik zijnde bestuurscentra ter wereld. Gesticht als grafelijke residentie in de 13de eeuw is het Binnenhof in de loop der eeuwen voortdurend uitgebreid, verbouwd en gerestaureerd. Nieuwe gebruikers en bewoners met nieuwe wensen en behoeftes leidden steeds weer tot bouwkundige ingrepen. Stadhouders, de Staten van Holland en de Staten-Generaal lieten uit machtsvertoon bij- en verbouwen. De ontwikkeling richting een parlementaire democratie en een uitdijend overheidsapparaat stelden vanaf de 19de eeuw weer heel andere eisen aan het gebouwencomplex. Het Binnenhof kende én kent veel verschillende gebruikers. Juist daardoor heeft nooit één machthebber zijn stempel op het hele complex kunnen drukken – wat het Binnenhof in zekere zin tot ons nationale ‘polderpaleis’ maakt.

De gebouwen

Wist u dat de oude Tweede Kamer eigenlijk gebouwd is als balzaal voor stadhouder Willem V? En dat de statige Ridderzaal in de 18de eeuw dienstdeed als boekenmarkt en loterijzaal? En wat te denken van het feit dat de middeleeuwse Hofkapel in de 19de eeuw werd gesloopt om plaats te maken voor kantoorruimtes?

De Gouden Koets op het Binnenhof. © Haags Gemeentearchief

De lezing

Conservator Lex van Tilborg neemt u in deze lezing in vogelvlucht mee langs acht eeuwen bouw- en bewonersgeschiedenis van het Binnenhof. U kunt de lezing zowel live als online volgen. De lezing zelf duurt ongeveer een uur en wordt gelardeerd met fraaie historische beelden. Direct aansluitend op de lezing is er ruime gelegenheid tot het stellen van vragen, zowel vanuit de zaal als via de online chat. Na afloop is er tot sluitingstijd van het museum gelegenheid de expositie ‘Macht – 800 jaar Binnenhof’ te bezoeken.

De lezing is een gezamenlijk initiatief van Haagse Historie Magazine, Geschiedkundige Vereniging Die Haghe en het Haags Historisch Museum. U kunt kiezen voor online kijken of de lezing bijwonen in het museum. Voor het live bijwonen is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Indien er meer belangstelling dan plekken zijn (of indien live evenementen niet zijn toegestaan wegens corona) ontvangt u automatisch een link voor de online streaming. Eventuele betalingen worden natuurlijk automatisch gerestitueerd.

Detail van de vijver op het Binnenhof. © Haags Gemeentearchief

Wat, waar en wanneer

Datum: Vrijdag 25 maart, 14:30-15:30 uur, met aansluitend mogelijkheid tot bezoek van de expositie voor live bijwoners. Inloop vanaf 14:15 uur.

Locatie: Live in het Haags Historisch Museum. Of online, thuis vanaf de bank.

Kosten:

  • Voor de live-lezing: € 7,50 inclusief koffie/thee en toegang tot de expo na afloop. Leden van Die Haghe en van Haagse Historie Magazine betalen € 5,00. Vergeet svp niet uw Museumjaarkaart mee te nemen. Betaling gaarne per ommegaande.
  • Voor de online-lezing: € 0,00. U ontvangt de dag voorafgaand aan de lezing een link.

Aanmelden:        Direct inschrijven voor de lezing? Wegens overweldigende belangstelling kunt u de lezing niet meer live bijwonen, maar wel nog online thuis vanaf de bank meegenieten. Klik hier om de lezing online te volgen.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het voorjaarsnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu