Video: symposium over de rol van de media in het Rampjaar 1672

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Republiek het meest turbulente jaar uit haar jonge geschiedenis meemaakte. De machtige koning van Frankrijk had zijn zinnen gezet op oorlog, het angstige en boze volk kwam in opstand en een golf van geweld en destructie raasde over het land. Den Haag vormde het hart van de politieke scheuring die eindigde in de moord op de gebroeders De Witt. En vanwege de slechte bescherming liep de paniek in de stad hoog op. Daarover vertelt het zomernummer van Haagse Historie.

Dit zomernummer presenteerden we op 17 juni in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek met een klein symposium over de rol van de media in het Rampjaar. Pamfletten en kranten jaagden de angst en boosheid tot grote hoogtes, fake news en complottheorieën waren aan de orde van de dag.

De sprekers

  • Michel van Duijnen is politiek historicus en houdt zich bezig met de afbeeldingen van excessief geweld in de Republiek tot 1700.
     
  • Jeroen Vandommele is conservator na-middeleeuwse en moderne handschriften bij de afdeling Collecties van de Koninklijke Bibliotheek.
     
  • Merle Lammers is militair historicus en won een prijs voor haar scriptie over het Rampjaar door de ogen van tijdgenoten. Ook is ze secretaris van het Platform Rampjaarherdenking 1672-2022.
     
  • Ingmar Vroomen werkt voor het Stadsarchief Rotterdam en promoveerde op taalgebruik en nationale retoriek in 17de-eeuwse pamfletten.  

Bekijk hier de video van het symposium:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het herfstnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu