TNG 1

Tabee Nieuw-Guinea & BIAK Stories

1 oktober 2022

t/m 8 januari 2023

Sophialaan 10

Twee tentoonstellingen die het verhaal van voormalig Nederlands Nieuw-Guinea vertellen. Op 1 oktober 1962 werd Nederlands Nieuw-Guinea overgedragen aan de Verenigde Naties en vervolgens een jaar later aan Indonesië. 

‘Tabee Nieuw-Guinea’ is een video-installatie met fragmenten uit interviews met 33 inwoners van Nieuw-Guinea waarin zij vertellen over het dagelijks leven en hun gedwongen vertrek. In ‘BIAK Stories’ staat een liefdesverhaal centraal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de oplopende spanningen in Nieuw-Guinea in de jaren voor de overdracht aan Indonesië, in 1963.

In de video-installatie ‘Tabee Nieuw-Guinea’ worden de interviews gecombineerd met historisch beeld- en videomateriaal over deze periode. Op de muren rondom de installatie is een historische tijdlijn te zien met de belangrijkste historische gebeurtenissen én de belangrijkste persoonlijke gebeurtenissen in het leven van de geïnterviewden.

BIAK Stories neemt het publiek mee naar Biak, een eiland in voormalig Nederlands Nieuw-Guinea. Het is de tweede helft van de jaren vijftig. Er zijn spanningen tussen Nederland en de nieuwe Republik Indonesia. In analogie met twee naties die vechten om het land van de Papoea’s speelt zich een gecompliceerde liefdesgeschiedenis af.

Voor deze tentoonstelling liet kunstenaar en filmmaker Monique Verhoeckx zich inspireren door de geheime liefde van haar ouders. In een filmische installatie, opgebouwd uit bamboe en boombast, combineert zij haar vaders kleurendia’s over het leven op Biak, liefdesbrieven en uniek historisch filmmateriaal met een sound design van componist Albert van Veenendaal. 

Meer informatie en openingstijden

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het herfstnummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu