rembrandt-zelfportret-mh840-mauritshuis

Roofkunst – 10 verhalen 

7 september 2023

t/m 7 januari 2024

Mauritshuis, Plein 29, 2511 CS Den Haag

Hoe gaat een museum om met gestolen kunstobjecten? Moet het museum ze teruggeven? Of laten hangen of staan? En als het museum ze laat hangen of staan, is het museum dan medeplichtig aan roof?

De tentoonstelling  maakt je deelgenoot van de worsteling die musea met gestolen kunst hebben. Waar komen de geroofde objecten vandaan? Waarom werden ze gestolen? Wat zou er gebeuren als alle objecten teruggegeven werden aan hun rechtmatige eigenaars?

Virtuele reis door de geschiedenis

Het Mauritshuis toont gestolen objecten uit drie periodes: kunstroof door Franse revolutionairen in 1795, door nazi’s afgepakte kunst van Joodse eigenaren en koloniale roofkunst. Kunstenaarsduo Jongsma + O’Neill toont met video-installaties en digitale technieken hoe die geschiedenis vandaag de dag doorwerkt. Met een vr-bril op bevind je je ineens in een geheime kunstopslag.
In een tunnel, een kilometer onder de grond, sta je plotseling oog in oog met een gestolen Rembrandt. Hoe is die daar terecht gekomen?

Van wie is Rembrandts Zelfportret?
Van Rembrandts Zelfportret uit 1669 is de herkomst wel achterhaald. Nu is het eigendom van de Nederlandse staat. Rijksmusea zijn geen eigenaar van de kunst die ze tentoonstellen, ze beheren ze alleen. In 1940 was de Rembrandt van de Joodse familie Rathenau, tot de nazi’s het tijdens de Tweede Wereldoorlog in beslag namen. Zij wilden het schilderij in het (nooit gerealiseerde) Führermuseum van Adolf Hitler hangen. Na de bevrijding werd het zelfportret teruggevonden in de zoutmijnen van Altaussee in Oostenrijk. Daar verzamelden de nazi’s hun geroofde kunst. Gelukkig kon de Rembrandt na de Tweede Wereldoorlog worden teruggegeven aan de familie Rathenau. In 1947 kocht de Nederlandse staat het van de familie en sindsdien hangt het in het Mauritshuis.

Meer informatie over de tentoonstelling

Openingstijden:
Maandag: 13.00-18.00 uur
Dinsdag-zondag: 10.00-18.00 uurFacebook
Twitter
LinkedIn

Het winternummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu