foto - oorlog in de lucht JA 4

Luchtoorlog boven Den Haag

1 januari 2020

t/m 30 maart 2020

Atrium Stadhuis - Spui 70, Den Haag

Tentoonstelling – zestien verlichte panelen met monumentale posters in het Atrium van het Stadhuis tonen aangrijpende beelden op het thema ‘bescherming, oorlog, wederopbouw’. Het is het verhaal van de luchtoorlog boven Den Haag en de wijze waarop de burgers en de gemeente zich hier tegen probeerden te beschermen. Het oorlogsgeweld eiste duizenden slachtoffers en decimeerde de joodse gemeenschap, terwijl tot overmaat van ramp vele inwoners de hongerwinter niet doorstonden. Ook vielen er vele doden door de luchtaanvallen. De bombardementen, neerstortende vliegtuigen en V2-raketten richtten enorme schade aan in de stad en veroorzaakten groot menselijk leed. Na de oorlog was Den Haag berooid. Het stadsbestuur stond voor een enorme opgave tot wederopbouw, niet alleen vanwege de bombardementen maar ook omdat er een enorme woningnood was na jarenlange stilstand in de huizenbouw. Bovendien ontbrak het aan materieel, aanvoermiddelen, vakmankracht en geld.

De fotobeelden zijn mede gebaseerd op het boek ‘Oorlog in de Lucht – Den Haag 1940-1945’ (2019). Auteurs: Henk Ambachtsheer en Corien Glaudemans (wetenschappelijk medewerker Haags Gemeentearchief).

Openingstijden: Atrium Stadhuis

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Het winternummer is uit!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 6,50 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement en ontvang vier nummers voor € 24,50.
Nieuw nummer

75 Jaar Vrijheid Den Haag

Sluit Menu