panorama couperus non binair - kopie

Louis Couperus, non-binair avant la lettre?

27 januari 2023

t/m 31 december 2023

Louis Couperus Museum - Javastraat 17, Den Haag

Couperus is springlevend en nog helemaal van nú. Dit jaar herdenken we dat hij 100 jaar geleden is overleden.  

De uitdrukking ‘non-binair’ verwijst naar de diverse en inclusieve genderwereld van nu. Deze omvat een ‘regenboog’ van identiteiten, van hetero, homo, lesbisch, bi, pan tot queer. Verrassenderwijs sluit deze gedachtewereld geheel en al aan bij die van Couperus. In zijn werk komen personages voor die fluïde van identiteit zijn en tegenwoordig zonder meer onder het begrip ‘queer’ geschaard zouden kunnen worden.

We kijken in een zestal installaties hoe Couperus zichzelf vormgaf, wat zijn tijdgenoten van hem vonden, welke typen personages steeds weer terugkeren in zijn boeken en we maken een brug naar de gender wereld van nu.

Wie ben je? Je authentieke zelf zijn geldt als het summum van vrijheid. Maar is dat eigenlijk wel mogelijk? Worden we niet allemaal gevormd door waar we opgroeien en de wereld om ons heen? Couperus schrijft prachtig en nog zeer actueel over de emoties, verlangens en angsten waar de personages in zijn boeken rond 1900 mee worstelden.

Meerdere van zijn biografen menen een roze draad in zijn oeuvre te ontwaren. Zonder twijfel was hij een vrouwelijke man, maar was hij ook inderdaad homoseksueel? Met de ogen van nu zou je Couperus non-binair kunnen noemen, een beetje man, een beetje vrouw.

Het gaat uiteindelijk om het vinden van je innerlijke regenboog. Leef niet het leven van een ander. Leef je eigen leven en laat je niet in een hokje stoppen. Zoo ik ièts ben… ben ik mezelf.

Tentoonstelling: 27 januari t/m 31 december 2023

Openingstijden:
vrijdag t/m zondag 13.00-17.00 uur – en – voor groepen ook op afspraak

Informatie: directeur Josephine van de Mortel  | tel: 06-53 42 96 46

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het winternummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu