VAN GOH

De Haagse Gasfabriek: Van Eeden & Van Gogh

16 december 2022

t/m 12 maart 2023

Laan van Meerdervoort 7f

De plekken in Den Haag waar Vincent van Gogh (1853-1890) van 1881 tot 1883 leefde en werkte, spreken bij kunstenaar Marcel van Eeden (Den Haag, 1965) tot de verbeelding. Van Goghs Haagse stadsgezicht ‘Gasfabriek’ uit 1882, inspireerde Van Eeden tot het maken van een nieuwe serie werken.

Van Eeden maakte zes grote houtskooltekeningen op doek en een reportage van een twintigtal zwart-witfoto’s. Dat hij de tekening Gasfabriek (maart 1882) koos als vertrekpunt, lag voor de hand. Hij heeft een sterke band met die plek: hij werd in Den Haag geboren en zijn appartement ligt vlak bij het terrein van de inmiddels afgebroken fabriek.

Meer informatie en boek hier uw ticket(s)

Met zijn tekeningen reconstrueert Van Eeden altijd plekken en gebeurtenissen van vóór zijn geboorte. Hij gaat op zoek naar de geest van een plaats, de genius loci. Hiermee probeert hij dicht bij een bepaald moment te komen waarop hij zelf niet bestond. In dit geval de vroege lentedag in 1882 waarop Van Gogh de gasfabriek aan de rand van Den Haag op papier zette.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Het winternummer is verschenen!

Dit nummer is verkrijgbaar in de Haagse boekhandels en tijdschriftenwinkels voor € 8,75 per exemplaar. Wil je geen uitgave missen, neem dan een abonnement. Met een abonnementsprijs van slechts € 34,- per jaar voor 4 nummers houden wij zelfs de spreekwoordelijke Haagse zuinigheid in ere.
Nieuw nummer
Sluit Menu