Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Nieuws

 • Presentatie boek Hollands Spoor

  06 september 2017

  Het aantal aanmeldingen om hierbij aanwezig te zijn overtrof met enkele tientallen de maximale beschikbare ruimte en we moesten helaas velen teleurstellen. Maar … er is nog een andere mogelijkheid om naar de Koninklijke Wachtkamer te gaan (zie bij Open Monumentendag).

  Bij de feestelijke bijeenkomst werd het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan Sjaak Bral en aan Annette Ploeger van de NS regiodirectie. Op http://www.shie.nl leest en ziet u meer over de presentatie.

  Het boek is bijzonder vormgeven door Eindeloos, die ook als uitgever fungeert. Het geeft de geschiedenis van het vroegste begin van de spoorwegen in Den Haag tot aan de huidige verbouwingen weer. Het boek is zeer rijk geïllustreerd ook met recente foto’s van de fotograaf Paul Lunenburg.

  Het boek kost in de boekwinkel € 35,- en is voor donateurs met korting te koop voor € 32,50.

 • Tijdschrift over Haagse Geschiedenis viert eerste jaargang

  17 juni 2017

  Zie: https://youtu.be/KvOQJ_l5X6w

  Den Haag,16 juni 2017 - Het magazine Haagse Historie, het nieuwe tijdschrift over de Haagse geschiedenis heeft z’n eerste jaargang van vier afleveringen zojuist voltooid. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in bodega De Posthoorn hield John Sillevis, oud-hoofdconservator van het Haags Gemeentemuseum een druk bezochte causerie over de ‘Posthoorngroep’, een na-oorlogse groep beeldende kunstenaars. Het nieuwe tijdschrift groeit gestaag en bereikt naar verwachting binnenkort de 1000 abonnees. Het blad is ontstaan uit een samenwerking tussen de 15 historische verenigingen, die Den Haag telt en de vier gemeentelijke instellingen op het gebied van geschiedenis en erfgoed. ________________________________________________________ Nadere informatie: Han Heemskerk secretaris Stichting Haagse Historie & Erfgoed Frankenslag 6, 2582HR Den Haag 070-3520496

 • Sneak preview boek HS

  06 juni 2017

  De voorbereidingen voor het boek over Hollands Spoor zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Nadat de tekst gereed was en de afbeeldingen waren geselecteerd zijn de vormgevers van Eindeloos aan de slag gegaan. Van de eerste resultaten is er nu iets te zien. Met verschillende pagina’s uit een aantal hoofdstukken krijgt u een indruk van zowel de bijzondere vormgeving, de fotografie en ook al een vleugje van de teksten. De SHIE is er zeer trots op om u deze preview te kunnen presenteren van de publicatie over dit excellente industrieel erfgoed monument. Voor meer informatie zie SHIE website. www.shie.nl

 • Crowdfunding gestart voor Publicatie Hollands Spoor

  19 april 2017

  Om het project in zijn volle omvang en de spectaculaire uitvoering, die ons voor ogen staat, te kunnen realiseren zoeken we nog mensen die dit project willen ondersteunen. Daarvoor is op 17 april een crowdfundingsactie gestart, die loopt tot 26 mei. Door geld te doneren kunt u gebruik maken van interessante aanbiedingen, waaronder diverse boeken, een exclusieve rondleiding door de auteur door het station en de Stationswijk en u helpt het project er mee verder.

  Kijk op: Voor de Kunst  en doe mee !

  Meer informatie over het boek zie de SHIE website.

   

 • Wijzer in Kunstgeschiedenis

  28 februari 2017

  Cursus Kunstgeschiedenis in Muzee

   

  De cursus ‘Kopenhagen, geschiedenis, kunst en de mooiste musea’ start op dinsdagochtend 21 maart en bestaat uit vier bijeenkomsten. Kosten € 50. Data: 21 en 28 maart; 4 en 11 april 2017. Tijdstip: 10.15-12.00 uur.

  De cursus ‘De Kunst van Venetië, deel II’ start op dinsdagmiddag 21 maart en bestaat uit vier bijeenkomsten. Kosten € 50. Data: 21 en 28 maart; 4 en 11 april 2017. Tijdstip: 12.30-14.15 uur.

  In deze cursus staat de stad Venetië met haar vele kunstschatten centraal.

  Er zijn parallelgroepen in Museum Rijswijk op de maandag (inhaalmogelijkheid!).

  Een cursusbrochure kunt u kosteloos aanvragen bij de docente, lucyhovinga@kpnplanet.nl of tel. 0181-482236 of afhalen in Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Scheveningen, tijdens de openingstijden van het museum: dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur en zondag van 12-17 uur.

 • Cees Nooteboom over de V2

  13 februari 2017

  Ooggetuige verslag

  Ten tijde van het bombardement op Bezuidenhout was de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom 11 jaar oud en woonde zijn vader in de wijk Bezuidenhout. Wanneer hij bij zijn vader was, kon hij de V2 raketten horen vertrekken ... en vaak met een donderende klap weer horen neerkomen. Zijn vader werd één van de vele slachtoffers van het bombardement. In een interview van de heer Nooteboom met de VPRO vertelt hij over deze periode. Voor meer informatie: http://www.bb45.nl http://www.vpro.nl/speel~RBX_VPRO_6610913~nieuw-werk-van-cees-nooteboom-de-dichtbundel-monniksoog~.html

 • Tweede Haagse Historie Quiz

  23 januari 2017

  Voorronde in mei 2017 met Pubquiz

  Zoals u zich waarschijnlijk herinnert, is vorig jaar oktober de eerste Haagse Historie Quiz georganiseerd.  Bij die gelegenheid werd ook het tijdschrift “Haagse Historie”  ten doop gehouden.Vanwege het succes van deze quiz heeft de Stichting Haagse Historie & Erfgoed ons gevraagd om van de Haagse Historie Quiz een jaarlijks terugkerend gebeuren te maken.  Het is immers een goede manier om de Haagse geschiedenis breed onder de aandacht te brengen en er plezier aan te beleven. Wij, het kernteam dat de organisatie op zich heeft genomen, wil daarbij zoveel mogelijk de historische verenigingen betrekken. Dat willen wij op twee manieren doen: door deelname van de verenigingen aan een speciale voorronde, de Pubquiz,  en door een inhoudelijke bijdrage aan de quiz.

  Pubquiz                                                                                                                                                

  In het voorjaar, waarschijnlijk in mei, organiseren we een speciale voorronde voor de leden van de historische verenigingen. Die voorronde heeft de vorm van een Pubquiz, waarbij  op een avond een groot aantal teams meedoen aan een quiz. Het winnend team van die avond wordt uitgenodigd om als ‘Haags Historie Team’ mee te doen aan de grote Haagse Historie Quiz die in oktober wordt georganiseerd. Daaraan wordt dan ook weer meegedaan aan teams van De Posthoorn, Omroep West, en Haagse Prominenten.

  Bijdrage: teams en quizvragen                                                                                                                                               Wij nodigen de leden van de historische verenigingen nu al vast uit om teams van 3-5 leden te vormen en in die samenstelling mee te doen aan de voorronde, de Haagse Historie Pubquiz. Datum en plaats zullen binnenkort bekend worden gemaakt. De specifieke kennis van de historische verenigingen zouden we ook graag willen gebruiken voor het opzetten van de quizvragen. Wij vragen u om voor 1 april zo’n 3 tot 5 vragen aan te leveren bij het lid van ons kernteam: Ineke Goudswaard:   inekegoudswaard@gmail.com. Wij bekijken dan hoe we uw vragen kunnen gebruiken in de Pubquiz.

  Publiciteit                                                                                                                                                                                 Inmiddels hebben we ook al contact gehad met De Posthoorn, die weer enthousiast wil meedoen. Zij hebben aangeboden om een artikel te schrijven over de vereniging van het winnend team. 

  Wij rekenen erop dat de leden van de verenigingen met plezier en enthousiasme in de pubquiz willen strijden voor de titel Haags Historie Team.     

  Het Kernteam Haagse Historie Quiz 2017

  Irene van Geest

  Peter Smit

  Ineke Goudswaard

  Thomas Levi Kooy

   

      

 • Prijsuitreiking Hofvijver Poëzieprijs 2015

  10 januari 2017

  Winnende dichtcyclus 'De tuin van Nolde' van Ineke Holzhaus

  Tijdens de laatste HofvijverSalon van 2016 welke gehouden werd in het Huis van Europa, vond de uiteindelijke prijsuitreiking plaats van de op zaterdagmiddag 29 augustus 2015 gejureerde (allerlaatste) Hofvijver-Poëzieprijs. Deze werd gewonnen door Ineke Holzhaus die met haar gedichtencyclus 'De tuin van Nolde' de prijs voor de mooiste cyclus op het thema 'Op het duin' won . Donderdag 15 december 2016 heeft Ineke haar prijs in ontvangst mogen nemen, de door Azul Press in opdracht van de stichting Vrienden van de Hofvijver uitgebrachte dichtbundel 'Blijven en weggaan' met ondermeer haar winnende dichtcyclus 'De tuin van Nolde'. 

  website https//:www.hofvijver.net

 • Tentoonstelling Muzee over geschonken erfgoed

  05 januari 2017

  Verborgen schatten uit het depot

  U ontdekt er verborgen schatten en verhalen uit de zee, van de visserij, over tradities, wondertjes van de natuur, badmode, prachtige staaltjes van huisvlijt en zelfs kijkjes in de Scheveningse keuken. Kortom een bron van inspiratie en dankbaarheid over wat de Scheveningse bevolking Muzee geschonken heeft.

  De tentoonstelling ‘Muzee duikt in depot’ duurt nog tot 31 maart 2017 .

  Lees verder op de website https://www.muzeescheveningen.nl

 • Verslag excursie Russisch orthodoxe kerk, mei 2016

  10 december 2016

  Artikel van Kitty Bos in 't Lopend vuurtje - krant voor Duinoord' nr. 204 september 2016

  De zeer bijzondere inventaris vindt zijn oorsprong in het huwelijk tussen Willem II en Anna Paulowna in 1816.
  Lees verder op de website: https://www.haagsegeschiedenis.nl  bij lezingen en excursies

   

   

 • Hofvijverlezing 2016

  04 december 2016

  Alexander Munninghoff

  Mocht u onverhoopt de lezing niet hebben kunnen bijwonen, dan presenteren wij u de HofvijverLezing hier alsnog met een integrale transcriptie, een fotoreportage door Esther van der Walle en een kort video-interview door Jules van der Leeuw waarin Münninghoff nogmaals kort de inhoud van zijn lezing schetst. Gaat u hiervoor naar onze betreffende webpagina door HIER te klikken.


  Een mooi cadeau voor de feestdagen

  Behalve de fraaie dichtbundel van Ineke Holzhaus vormt ook een jaarabonnement(contributie) een origineel en karaktervol geschenk in deze cadeaumaand. U geeft een 'Vriendenjaar' cadeau door de velden op deze webpagina in te vullen. De contributie voor één jaar bedraagt slechts 

  € 25,- voor een heel jaar en verschaft:

  • kosteloos toegang tot jaarlijks 10 HofvijverSalons;
  • maandelijkse toezending van het HofvijverNieuws per email met actualiteiten en aankondigingen van komende evenementen;
  • kosteloze deelname aan historische HofvijverWandelingen;
  • kosteloze deelname aan de jaarlijkse HofvijverPicknick (zondag vóór Prinsjesdag);
  • tegen gereduceerd tarief bijwonen van de jaarlijkse HofvijverLezing.

  Bent u reeds 'Vriend' en wilt u een wijziging van uw gegevens doorgeven?

  Stuurt u deze per aparte mail aan ons secretariaat via info@hofvijver.net

 • Posthoorn-team wint eerste Haagse Historische Quiz

  26 september 2016

  lancering van het eerste Haags Historisch Magazine

  Op deze foto het moment waarop wethouder Joris Wijsmuller en Boudewijn de Blij, directeur van Fonds 1818, het eerste exemplaar van het Haags Historisch Magazine uitgereikt krijgen uit handen van hoofdredacteur Bas Kromhout tijdens de eerste Haagse Historische Quiz die gewonnen werd door het Posthoorn-team. Ga naar onze Facebookpagina voor een fotoverslag! "Een team van het huis-aan-huisblad De Posthoorn heeft de eerste Haagse Historie Quiz gewonnen. De quiz was georganiseerd om de lancering van het nieuwe magazine ‘Haagse Historie’ luister bij te zetten. In de Centrale Bibliotheek streden vier teams om de eer en een wisselbeker. Er was een ‘Haags wethoudersteam’ met onder meer Joris Wijsmuller en oud-wethouder Annemarie de Jong, plus een ‘Haags prominententeam’ met onder anderen Ferry Mingelen, Yvonne Keuls en Marcel Verreck. Daarnaast waren er twee teams met journalisten. In het eerste nummer van ‘Haagse Historie’ staan onder meer artikelen over Graaf Willem II, het Malieveld, Scheveningen in de Eerste Wereldoorlog en Den Haag als luchtvaartstad." En in de Posthoorn zelf: "Euforie bij het Posthoornteam zaterdag na het winnen van de Haagse Historie Quiz in de bibliotheek aan het Spui. Posthoornlezers Jacob Bijl en Michiel Coolen en Albert Peeters, eindredacteur van deze krant, houden de wisselbeker die een mooie plek krijgt in het Haags Historisch Museum hoog in de lucht. “Ik had het niet verwacht”, zegt Coolen. Bijl hoopte er wel op, maar vreesde even toen het team op achterstand kwam door een goedscorende Omroep West Team. “Ik vind het heel leuk dat we gewonnen hebben, maar anders had ik er ook vrede mee gehad. Gelukkig lagen de vragen in de laatste ronde echt in mijn straatje.” De quiz was de opmaat naar de uitreiking van het nieuwe driemaandelijkse Haagse Historie Magazine. Vier teams, een wethoudersteam bestaande uit Joris Wijsmuller, Marjolein de Jong en Peter Smit, een prominententeam met Yvonne Keuls, Marcel Verreck en Ferry Mingelen, het Omroep West team met Fred Zuiderwijk en kijkers/luisteraars Eduard Bekker en Evelyn Arndt, bonden de strijd met elkaar aan. Het Posthoornteam brak een paar keer in het zweet uit tijdens de Haagse Historie Quiz afgelopen zaterdag. Want waar diende bijvoorbeeld het mysterieuze apparaat voor dat onderdeel uitmaakt van de collectie van het Haags Historisch Museum? Wel eens van een tabaksrookklisteer gehoord? Drenkelingen kregen een slang in hun kont waarin tabaksrook naar binnen werd geblazen om de organen te verwarmen. “Het schijnt nog te werken ook”, vertelt”, presentator Joost Karhof. Marcel Verreck van het prominententeam: ‘Je ziet ze niet vaak op het strand.” Deze vraag had het Posthoornteam niet goed, Omroep West wel. “Dit leek me zo gek, dat het wel waar moest zijn”, zegt presentator Fred Zuiderwijk. Andere leuke vragen passeren de revue, zoals “Naar welke bioscoop ging je tijdens een chique avondje uit in de jaren zestig? Geroezemoes zwelt aan in zaal die ramvol is met belangstellenden. Wethouder Joris Wijsmuller denkt het te weten en schrijft Thalia op het bordje, de voormalige bioscoop in de Boekhorststraat. Maar dit moet de Metropole-bioscoop zijn, die zelfs een vijver met vissen erin had. In de Thalia draaiden vooral westerns-en oorlogsfilms. Wie weet hoe de olifantenvijver in het Zuiderpark aan haar naam komt? A: vanwege de vorm, b: de Koninklijke familie bezitte een olifant of c: het lijk van olifant Jenny werd in de vijver gelegd om door de vissen kaalgegeten te worden. Het laatste antwoord is correct. Het Museum voor Onderwijs had de overleden circusolifant gekocht met de bedoeling om het skelet tentoon te stellen. Maar het bleek nog helemaal niet makkelijk om het enorme kadaver zo schoon te maken dat er een mooi skelet overbleef en dus werd het in de vijver gelegd. Posthoornlezer en teamlid Jacob Bijl, vond de vragen ‘leuk en gevarieerd’. Zowel Bijl als Michiel Coolen hebben de smaak te pakken. “Volgend jaar weer?” Meer historie? Koop het Haagse Historie Magazine in de boekhandel."

 • Haagse Historie leeft

  24 september 2016

  Meer dan ooit zelfs! Hoe komt dat toch?
  artikel in Algemeen Dagblad 24 september 2016

 • Resultaten tweede Posthoorn ronde van de Haagse Historie Quiz

  20 september 2016

  1. Het aantal inzendingen bedroeg in totaal 27 reacties. Daarvan zijn 25 reacties per email en 2 per post ingezonden.

  2. De juiste antwoorden op de tien vragen zijn : 1C ; 2A ; 3B; 4C; 5A; 6B; 7A; 8C; 9B en 10B.

  3. Een vraag die vrijwel iedereen goed had was vraag 7 over Het Haags kwartiertje (laaste kwartier wedstrijd ADO Den Haag).

  4. Vragen die vaak fout werden beantwoord waren vraag 1 over evenement in Princessetuin (Ballonopstijging) en vraag 6 over de laatste premier in Catshuis (van Agt).

  5. De uitslag van de eerste ronde is als volgt: - 4 inzenders hadden alle 10 vragen goed beantwoord - 3 inzenders hadden 9 goed - 3 inzenders hadden 8 goed - 7 inzenders hadden 7 goed - 5 inzenders hadden 6 goed - 3 inzenders hadden 5 goed - 2 inzenders hadden 4 goed.

  6. Als winnaar van de tweede ronde is - door loting tussen de inzenders die alle tien vragen goed hadden – naar voren gekomen Jacob Bijl. Deze had in de eerste ronde ook alle tien vragen goed beantwoord!

  Andere inzenders van de tweede ronde die ook 10 vragen goed hadden, zijn: Frits Enk en Lud Fischer. Allen van harte gefeliciteerd!

  Wij kijken inmiddels met spanning uit naar de finale op 24 september in de centrale bibliotheek aan het Spui alwaar vanaf 20:00 uur een feestelijk programma wordt gepresenteerd met de finale van de Quiz en de presentatie van het eerste nummer van het Haags Historisch Magazine. Wilt u daar ook bij zijn?
  Meldt u zich dan aan en stuur een bericht naar quiz@denhaal.nl en we sturen u daarop een bevestiging.
  Het maximum aantal beschikbare plaatsen is 120. Vol = vol

  Graag tot dan!

Foto's Station

 • >

Zo was Den Haag in 1560:

Magazine

Zomernummer Haagse Historie: Haagse politie valt rouwstoet aan, Koewet aan de Noordzee, de Haagse Markt in beelden en nog veel meer.

Klik hier voor een abonnement
>

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...