Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Nieuws

 • Haagse dames met durf en daadkracht

  06 oktober 2019

  Herstnummer

  Het herfstnummer van Haagse Historie en Erfgoed is uit met weer veel interessante artikelen. Aandacht wordt besteed aan ‘stoere Haagse wijven’, zoals Amalia van Solms, de echtgenoot van Frederik Hendrik, Sara de Bronovo, oprichtster van het Bronovo ziekenhuis, Aletta Jacobs, strijder voor het vrouwenkiesrecht en Suze Groenenweg, het eerste vrouwelijk tweede Kamerlid. En tot slot mevrouw Beek, een moordenares zonder scrupules.

  Daarnaast artikelen over ‘Luchtafweer’, wat te doen als de bommen vallen bij een  luchtaanval op de Residentie; ‘Jacob Schorer, pionier van de homo-emancipatie;

  ‘Kwakzalvers tegen de Spaanse griep’; ‘Utopieën’ over nooit gebouwde architectonische ontwerpen voor Den Haag; ‘Oranjehotel’ over opgesloten worden door de nazi’s.

   

 • Onderhoud muurreclame

  03 september 2019

  Bericht van Stichting Haags Industrieel Erfgoed

  Het onderhoud aan de in het kader van ‘Muurvlakte te Huur’ gerestaureerde muurreclames loopt ook dit jaar weer gewoon door, dankzij de steun van de afdeling monumentenzorg van de gemeente. Dit keer was de spectaculaire reclame aan de Brouwersgracht van Reuser & Smulders aan de beurt. Door de inwerking van de weersinvloeden was het nodig de her en der loskomende verfschilfertjes weer ‘vast te zetten’. Een nieuwe vernislaag maakt het geheel opnieuw tot een fraai geheel. Daarmee kan de reclame weer jaren schitteren op deze markante locatie.

 • Het feestelijk bestaan van Jacob Westerbaan en de dichtersdriehoek van Den Haag

  04 augustus 2019

  3-4-5-6 oktober - Muziektheaterstuk bij Villa Ockenburgh in Loosduinen. Beleef het mee, dit levensverhaal uit de Haagse Gouden Eeuw - van dichter Jacob Westerbean in literaire vriendschap met Constantijn Huygens en Jacob Cats. Een avond vol zang, muziek, humor en drama. RESERVERING >> https://www.buitenplaatsockenburgh.nl/muziektheaterstuk/

 • Het Buitenmuseum en de De Haagse Gouden Eeuw

  14 juni 2019

  Op weg naar de status van geregistreerd museum

  Het Buitenmuseum organiseert een groot aantal activiteiten in het kader van 'De Haagse Gouden Eeuw, in woord en beeld, in klank en kleur'. U kunt het programma vinden op onze website: https://buitenmuseum.com/2019-jaarprogramma-gouden-eeuw/ 'Thuis in de Gouden Eeuw en Ontmoet de Hollandse Meesters' Het Buitenmuseum is een Schilderrijk stukje van Den Haag aan de Dunne Bierkade en omgeving en bestaat uit een aantal zeer fraaie parels. Nergens in Nederland kunnen toeristen op bezoek in de woonhuizen en ateliers van zoveel beroemde kunstenaars, denkers en bewoners uit onze twee Gouden Eeuwen (zeventiende en negentiende eeuw), waarbij tevens kennis wordt gemaakt met Koninklijk Den Haag, het Den Haag van de uitgevers en het historische havengebied. Locaties die deel uitmaken van het Buitenmuseum zijn: De huizen van wereldberoemde schilders uit de Gouden Eeuw: Jan van Goyen, Jan Steen en Paulus Potter Het huis van de stadstimmerman Van Balckeneynde, ontworpen door Pieter Post Het huis van de filosoof Spinoza De huizen van schilders van de Romantiek en Haagse School De huizen van Haagse rederijen De tentoonstelling van de Vincent van Gogh Experience Het Heilige Geesthofje, een uniek hofje uit de Gouden Eeuw De tentoonstelling 'Van Gogh in Den Haag' (daarnaast de excursie: https://excursies.denhaag.com/nl/excursie/details/121#prijzen)

 • Couperus Cahier XVII

  14 juni 2019

  Tot leven gewekte verbeelding. Couperus en het toneel

  Op maandag 10 juni 2019 is in het Louis Couperus Museum in Den Haag het zeventiende Couperus Cahier gepresenteerd: Tot leven gewekte verbeelding. Couperus en het toneel door Rob van der Zalm. De afgelopen honderd jaar zijn veel romans van Couperus bewerkt voor het toneel, van Eline Vere en De boeken der kleine zielen tot De stille kracht. Rob van der Zalm schetst in dit cahier de geschiedenis van deze bewerkingen, de verschillende invalshoeken en de keuzes waarvoor de bewerkers zich gesteld zagen. Hij doet dit tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in het Nederlandse theater vanaf de jaren zeventig. Ten slotte probeert de auteur de lezer ervan te overtuigen dat nieuwe emoties te putten zijn uit oude romans en dat Couperus’ papieren personages een heel nieuw leven krijgen op het toneel. Het cahier is fraai geïllustreerd met foto’s van vele Couperus-voorstellingen. Bestelwijze U kunt een cahier bestellen (prijs € 13,32 inclusief verzendkosten) via http://betalen.louiscouperus.nl/webshop.php. Klik op de button ‘webshop’. U kunt ook reeds verschenen Couperus Cahiers - indien leverbaar - nabestellen in deze webshop. Prijzen zijn inclusief verzendkosten.

 • Ooievaart, Haagse rondvaart, brengt bier terug naar de Bierkades

  06 juni 2019

  De kersverse Brouwerij De Schuit lanceert het Bukkûh bier. In café De Pakschuit aan de Dunne Bierkade worden de eerste twee vaten van het lokaal gebrouwen bier aangeslagen. De proeverij is onder begeleiding van de initiatiefnemers, Sjaak Paauwe en Kevin Moore. De naam van het bier is een knipoog naar de rondvaart De Ooievaart, waar beide initiatiefnemers werkzaam zijn. Bukkûh is Haags voor bukken, iets wat regelmatig op de rondvaart in het centrum van Den Haag gedaan moet worden vanwege de lage bruggen. Het idee voor het brouwen van een eigen bier ontstond tijdens een van de biervaarten, waarin diverse lokale bieren geproefd worden en de deelnemers een kijkje krijgen in de wereld en de geschiedenis van het bier.

 • Literaire vaartocht en wandeling door het Den Haag van Couperus

  17 april 2019

  Iedere eerste vrijdag van de maand

  De Ooievaart organiseert iedere eerste vrijdag van de maand een anderhalf durende vaartocht.Een gespecialiseerde gids vertelt over bekende en minder bekende schrijvers in Den Haag. Natuurlijk begint het verhaal met Louis Couperus, aangezien zijn geboortehuis één van de eerste bezienswaardigheden is waar we langs varen. U geniet van dit sfeervolle arrangement waar uw literaire kennis geprikkeld wordt, soms diepgaand en soms wat luchtig. Van Spinoza tot Couperus en van Daan de Ligt tot Paul van Vliet. Programma: 15.30 uur Ontvangst en bezoek Louis Couperus Museum – Javastraat 17, Den Haag 16.00 uur Wandeling door het Willemspark, langs 19e-eeuwse villa’s en Plein 1813 17.00 uur Literaire Vaartocht met drankje – Opstap bij het Hilton Hotel 18.30 uur Eind Literaire Vaartocht - Afstap bij het Hilton Hotel Info: www.ooievaart.nl

 • Laakhaven-app

  10 februari 2019

  Na het succes van de Binckhorst-app en de recente ontwikkelingen in de Laakhaven, het oudste industriegebied van de stad, ontstond het idee om ook voor dit belangrijke bedrijventerrein een app samen te stellen. In mei 2018 kon de app ‘de lucht in’. De app geeft in 41 items een overzicht van de geschiedenis van het gebied en specifiek de bedrijven die hier gevestigd waren of nog steeds zijn. De informatie wordt aangevuld met historische foto’s en soms een actueel filmpje. Al veel geïnteresseerden hebben de app gevonden en geraadpleegd.

 • Haagse Gouden Eeuw

  01 februari 2019

  Februari t/m december 2019

  Hofstad Den Haag wil het weten dat niet alleen Amsterdam bepalend was voor alle rijkdom, kunst en welvaart in de Hollandse Gouden Eeuw. Den Haag speelde een prominente rol in de toenmalige Republiek. Hier zetelden de Regenten die de politieke macht hadden. Hier werd rond het Binnenhof een on-Hollandse hofcultuur ingebracht door stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Aan de rand van de stad verrees paleis Huis ten Bosch, waar prinses-weduwe Amalia de Oranjezaal liet schitteren met magistrale schilderijen van o.a. Haagse meesterschilders. Sinds 2019 woont kroonprinses Amalia in dit gerenoveerde Rijksmonument. 
      

  Een jaar lang biedt het programma tal van activiteiten, o.a. tentoonstellingen, lezingen, theater, films, muziek, wandelingen en rondleidingen. Het is een route  langs iconische 17de eeuwse sporen in Den Haag en Voorburg. Niet altijd koninklijk … zoals de politieke moorden op de staatslieden Johan van Oldenbarnevelt en de gebroeders Johan en Cornelis de Witt aangeven. 

  Het pad voert vooral naar rijk gedachtengoed, zoals van vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens. Van vrijdenkers als Spinoza en Hugo de Groot. Er is aandacht voor de VOC, voor erfgoedkunst in musea en schilderijen in de woonhuizen van Jan Steen, Paulus Potter en Jan van Goyen, aan de Dunne Bierkade. Er zijn vele lezingen, o.a. in het Haags Historisch Museum, bij het Hofje van Nieuwkoop, het Haags Gemeentearchief en de Vrienden van de Hofvijver. Ook o.a. bij Huygens’ Hofwijck, Museum Swaensteyn, Buitenplaats Ockenburgh en HIP Bibliotheek Loosduinen (Historisch Informatie Punt). 

   ≥ Haagse Gouden Eeuw - Jaarprogramma 2019

Foto's Binnenhof

 • >

Den Haag in 1560

Herfst­nummer

Herfsteditie 2019: over Haagse dames met durf en daadkracht, 'stoere wijven', zoals Amalia van Solms, Sara de Bronovo, Aletta Jacobs, Zuse Groenenweg en ene mevrouw Beek. Daarnaast artikelen over Luchtafweer in de Residentie, Jacob Schorer, pionier van de homo-emancipatie en kwakzalvers tegen de Spaanse griep.‘Utopieën’ over nooit gebouwde ontwerpen en het Oranjehotel. Verkrijgbaar bij de boekhandel, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:
4 edities voor € 24,50 p.j.

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...