Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Nieuws

 • Nelleke Noordervliet presenteert derde Haagse Historie Quiz op zaterdag 13 oktober a.s.

  13 augustus 2018

  Iedereen die houdt van de geschiedenis van Den Haag, kan meedoen aan de Haagse Historie Quiz op zaterdag 13 oktober a.s. Voor de derde keer organiseert het Haagse Historie magazine deze unieke geschiedenisquiz in de Bibliotheek aan het Spui. Dit jaar is Nelleke Noordervliet de 

  Vier teams zullen strijden om de jaarlijkse wisselbeker. Voorrondes voor de samenstelling van twee teams staan in september in het magazine en op de website van het Haagse Historie magazine en in de weekkrant Den Haag Centraal. 

  In oktober kunnen de luisteraars van Omroep West meedoen aan een radioquiz om een plaats in het Omroep West-team voor de finale te veroveren. Inmiddels is ook een team gevormd door voorrondes bij de cursus Hagologie, georganiseerd door Het Gilde Den Haag in samenwerking met de erfgoedinstellingen van de gemeente Den Haag. 

  Bij de finale van de Quiz zullen deze keer ook de bezoekers een bijdrage kunnen leveren aan de uitkomst. 

  In oktober, de maand van de Geschiedenis, wordt in het hele land aandacht geschonken aan geschiedenis met dit jaar als overkoepelend thema ‘Opstand’. Alle rebelse uitingen, uit een ver verleden of van jongere datum, zullen aan de orde komen. Maar in de Haagse Historie Quiz zullen natuurlijk óók vragen over andere Haagse onderwerpen worden  

  Nadere informatie over de finale van de quiz staat vanaf half september op de website van Haagse Historie. Daar kunnen belangstellenden  zich aanmelden als bezoeker. 

  Irene van Geest irenevangeest@planet.nl, M: 06 43 56 41 33. tanjaverkaikproducties

 • Expositie Historische Badmode in de Bijenkorf Den Haag

  12 juli 2018

  Organisator Muzee Scheveningen

  in het kader van 200 jaar badplaats Scheveningen toont Muzee van 2 tot en met 22 juli in de etalage van de Bijenkorf bijzondere historische modellen uit de collectie badmode. Hiernaast is er op de parterre van het warenhuis een expositie van drie badhokjes. Hiermee schetst Muzee tevens de historische ontwikkeling van badmode, van een alles bedekkend badkostuum tot de wereldschokkende lancering van de bikini. Vrijwel alle stukken zijn showmodellen van het bekende Nederlandse merk Tweka, opgericht in 1916. Tweka stond voor Tweemaal Ka: Kwaliteit prima, Kleurechtheid uitstekend. De badpakken en bikini's die in de Bijenkorf te zien zijn dateren uit de jaren 1940-1950.

 • Muzee Scheveningen verwerft schilderij van Isaac Israels

  27 juni 2018

  Dit schilderij uit particulier bezit was zo’n tien jaar geleden al tijdelijk in Muzee te zien tijdens de tentoonstelling ‘Schilderen en wonen op Scheveningen’. Een van de bezoekers, de heer Jan Spaans uit Assen, herkende toen op het schilderij zijn moeder Arendje Roeleveld (1909-2008). Ze had het vaak verteld. Gezellig gearmd, wandelend over de Boulevard met haar vriendinnen Engeltje Westerduijn (geb. 1903) en Anna Post werden zij door de beroemde kunstschilder Isaac Israels gevraagd voor hem te poseren.

  Voor info zie: www.muzeescheveningen.nl

 • Nieuw verschenen: Couperus Cahier XVI

  20 april 2018

  Stille venijnen. Verderf en verdervers door Jaap Goedegebuure

  Couperus schreef over levensonmacht, spleen en onbehagen. Uitzonderlijk was zijn talent deze onderwerpen te vertalen in concrete situaties en vooral in overtuigende karakters. Zijn personages strijden tegen vreemde, stille krachten of belichamen die. Onder die personages is er één dat de bijzondere aandacht heeft getrokken van Jaap Goedegebuure: dat van de Verderver. In dit Couperus Cahier beschrijft Goedegebuure hoe die gevaarlijke verderver – van Bertie in Noodlot tot Bagoas in Iskander -  zich in Couperus’ romans en verhalen manifesteert en de veilige conventie bedreigt. In hoeverre liet Couperus zich hiermee in zijn ziel kijken? De auteur laat doorschemeren dat zo’n verderver dichter bij Couperus staat dan men zou verwachten van iemand die zo zorgvuldig het imago heeft opgebouwd van een verfijnd woordkunstenaar.

  Over de auteur

  Jaap Goedegebuure is emeritus hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Leiden. Als literatuurcriticus is hij verbonden aan Trouw. In 2015 gaf hij samen met Oek de Jong een brievenboek uit van Frans Kellendonk, De brieven. In datzelfde jaar verscheen zijn studie Wit Licht. Poëzie en mystiek in de Nederlandse literatuur van 1890 tot 2015. Binnenkort verschijnt zijn biografie van Frans Kellendonk.

  Couperus Cahiers

  In 1995 verscheen het eerste Couperus Cahier als begin van een reeks essays en wetenschappelijke publicaties van het Louis Couperus Genootschap. Ieder Cahier belicht diepgravend een bepaald aspect van het leven of werk van Louis Couperus. De Cahiers staan onder redactie van Mary Kemperink, Petra Teunissen, Hans Kreuzen en Marianne Hezemans (eindredactie). Van Couperus Cahier XVI verschenen 200 genummerde en door de auteur gesigneerde exemplaren.

  Bestelwijze en info: secretaris@louiscouperus.nl

 • Voorjaarsnummer Haagse Historie Magazine

  16 maart 2018

  Het voorjaarsnummer van Haagse Historie Magazine is verkrijgbaar vanaf 16 maart 2018 met o.a. artikelen over verzetsheldin Ru Paré - Rome aan de Vliet - Het inferno van 3 maart 1945 - Haags schutters: ordebewakers of ordeverstoorders? - Lita de Ranitz en haar poppenhuis

 • Haagse Historie Magazine

  14 maart 2018

  Presentatie van het zomernummer

  Het bestuur van de Stichting Haagse Historie & Erfgoed nodigt u uit voor een feestelijke bijeenkomst op vrijdag 20 juni a.s. ter gelegenheid van de presentatie van het voorjaarsnummer van Haagse Historie.

  Geïnspireerd op een van de artikelen houdt Paul de Kievit, directeur Muzee Scheveningen, een lezing met als thema: 

  400 jaar badplezier en strandvermaak op Scheveningen 

  Precies 200 jaar geleden bouwde Jacob Pronk het eerste badhuis op Scheveningen, een klein houten huisje met vier badkuipen gevuld met zeewater. Daarmee werd de eerste en dus oudste badplaats van Nederland een feit. Het jubileum wordt dit jaar in Den Haag en Scheveningen uitgebreid gevierd met tal van evenementen onder de noemer ‘Feest aan Zee’. Maar ook vóór 1818 was het Scheveningse strand geregeld het toneel van strandvermaak en van actuele gebeurtenissen, zoals een aangespoelde potvis, het vertrek van een koninklijk gezelschap of een tochtje met de zeilwagen van Simon Stevin. 

  PROGRAMMA

  • 15.00 - 15.20 uur Bad- en strandzaal ontvangst
  • 15.20 - 15.55 uur Scheveningenzaal powerpoint presentatie van Paul de Kievit 
  • 15.55 - 16.00 uur Scheveningenzaal presentatie zomereditie ‘Haagse Historie’
  • 16.00 - 17.00 uur Bad- en strandzaal borrel – met 1 gratis consumptie p.p. 

  Reserveren voor 17 juni via haagsehistorie@beldegraaf.nl

 • RAC hallen krijgen nieuwe bestemming

  22 februari 2018

  De grote bouwexplosie in de Laakhaven krijgt nu ook een gunstig effect op de verdere ontwikkeling van de bijzondere hallen van de Rijks Automobiel Centrale. Het RAC-complex vormt één van de weinige industriële herinneringen aan het rijke verleden van dit eerste industrieterrein van Nederland. Na een restauratie in 2008, gevolgd door een onzekere invulling en uiteindelijk weer leegstand, lijkt nu definitief het tij gekeerd. In de oudste van de twee hallen wordt op dit moment door SkateOn hard gewerkt aan de bouw van een indoor skatebaan op Olympisch niveau! In het kantoorgedeelte van het complex zal op termijn plaats zijn voor de hierbij behorende sportorganisaties. Helaas kunnen we nog geen beelden laten zien, maar wel een historische foto. We moeten wachten op de voltooiing over een paar maanden.

  Zie www.shie.nl

   

 • Het Gilde Den Haag orgniseert unieke cursus.

  16 januari 2018

  'Hagologie, Leer mij Den Haag kennen'

  Den Haag is een historisch rijke stad, politieke hoofdstad, hofstad en internationale stad van Vrede en Recht. Gilde Den Haag heeft een cursus ontwikkeld om deze veelzijdige geschiedenis van de mooie stad achter de duinen te delen met geïnteresseerden. Dit nieuwe initiatief wordt gesteund door Monumentenzorg, het Haags Gemeentearchief en de Bibliotheek Den Haag.

  In een serie van zes bijeenkomsten op de zaterdagmorgen, op een locatie in verschillende wijken, geven specialisten in de geschiedenis van de stad een presentatie. Aansluitend vindt een stadswandeling plaats met een gids van het Gilde door het gebied, waarin het onderwerp van die ochtend centraal staat.

  De eerste presentatie ‘Archeologie, Zand en Veen’ vindt plaats op zaterdag 10 maart, aanvang 10 uur in De Tempel aan de Prins Hendrikstraat en wordt gegeven door Corien Bakker, stadsarcheoloog.

  De cursus wordt afgesloten op zaterdag 21 april in de Centrale Bibliotheek met een presentatie over de ‘Stadsontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog’, een quiz en het uitreiken van het certificaat, waarmee de deelnemers zich Hagoloog – een ware kenner van de stad – mogen noemen.

  De kosten bedragen € 90,--.

  Het complete programma vindt u op www.gildedenhaag.nl/hagologie

  Inschrijven voor de cursus kan via deze website vanaf 19 januari.

   

 • Wijzer in Kunstgeschiedenis

  08 januari 2018

  Deze cursussen worden gegeven door een eerstegraads lesbevoegde kunsthistorica met meer dan 25 jaar cursuservaring. Aan de hand van keynote presentaties gaat de kunst voor u leven. Voorkennis en aanschaf van studiemateriaal is niet noodzakelijk, er worden informatiebladen met samenvattingen van het behandelde uitgereikt. 

  De cursus ‘Kunst van Impressionisme, Post-Impressionisme en Art Nouveau’ start op dinsdagochtend 23 januari en bestaat uit 7 bijeenkomsten, kosten € 105.

  Data: 23 en 30 januari; 13 en 20 februari; 13, 20 en 27 maart 2018. Tijdstip: 10.15-12.00 uur.

  In deze cursus komt aan de orde: Impressionisme in Frankrijk: o.a. Pissarro, Monet, Renoir, Sisley, Morisot, Cassatt, Rodin. Impressionisme in Denemarken en Noorwegen, Engeland en Schotland, België en Spanje. Pointillisme en Post-impressionisme: o.a. Signac, Cézanne, Gauguin, van Gogh. Symbolisme, Art Nouveau/Jugendstil (Horta, Guimard, Gallé, Lalique).

   De cursus ‘Kunst en cultuur in München en Beieren’ start op dinsdagmiddag 23 januari en bestaat uit 4 bijeenkomsten, kosten € 55.

  Data: 23 en 30 januari; 13 en 20 februari 2018. Tijdstip: 12.30-14.15 uur.

  In deze cursus worden de collecties van de mooiste musea van München en Beieren besproken. Er is aandacht voor de geschiedenis van Beieren en het huis Wittelsbach. Deze dynastie liet haar sporen na op cultureel gebied zoals te zien is aan de Residenz en de Nymphenburg en de verbazingwekkende paleizen van de ‘gekke’ Ludwig II (over-the-top voorbeelden van de 19de-eeuwse neo-stijlen). De schilders van ‘Der Blaue Reiter’, de groep expressionisten uit München (Kandinsky, Gabriele Münter, von Jawlensky, Marianne Werefkin, Franz Marc, August Macke) worden besproken.

  Voor beide cursussen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

  Er zijn parallelgroepen in Museum Rijswijk op de maandag (inhaalmogelijkheid!).

  Een cursusbrochure kunt u kosteloos aanvragen bij de docente, lucyhovinga@kpnplanet.nl of tel. 0181-482236 of afhalen in Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Scheveningen, tijdens de openingstijden van het museum: dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur en zondag van 12-17 uur.

 • Die Haghe Prijs 2018

  01 december 2017

  De Die Haghe Prijs bekroont Haagse historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Al sinds 1970 reikt de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe eenmaal per twee jaar deze prijs uit, met de bedoeling het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Den Haag en omstreken te bevorderen.

  Die Haghe Prijs 2018
  De Geschiedkundige Vereniging Die Haghe vraagt iedereen die in 2016-2017 een historisch boek met een Haags onderwerp heeft geschreven mee te dingen naar de Die Haghe Prijs 2018. De winnaar ontvangt een bedrag van € 2000,00 en de kans om een artikel te publiceren in het Die Haghe jaarboek.

  Voorwaarden
  -
  Het boek is op oorspronkelijk bronnenonderzoek gebaseerd.
  - Er moet een duidelijke relatie zijn tussen het onderwerp van de studie en de geschiedenis van Den Haag.
  - De voorkeur van de jury bij de toekenning van de prijs gaat uit naar een nog niet eerder bekroont boek.
  - Het volledige reglement is te lezen op www.haagsegeschiedenis.nl

  Insturen
  De inzendingen voor de Die Haghe Prijs moeten vóór 31 maart 2018 gezonden worden naar de secretaris van de jury, mw. E. Zantvoort, eline.zantvoort@denhaag.nl (Haags Gemeentearchief, Spui 68, 2511 BT ’s‑Gravenhage, tel. 070-3537040) Vermeld daarbij je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

 • Septembernummer Haagse Historie Magazine

  15 oktober 2017

  Den Haag:'Spionnennest 1914 - 1918"

  Het septembernummer van Haagse Historie Magazine is uit met o.a. een artikel over Den Haag als een nest van spionnen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de rol van Mata Hari daarin. Ga voor een abonnement naar http://haagsehistoriemagazine.nl/abonnement/

 • Lancering Binckhorst - App

  09 oktober 2017

  Daarmee werd de app officieel gelanceerd. Op de app staan 56 locaties waarover in tekst, beeld en geluid historische informatie wordt gegeven, maar ook geschetst wordt hoe de huidige ontwikkelingen zijn op de betreffende plek. De app werd vrijdagmiddag al druk bekeken. 

  Op de smartphone kunt u de app van izi.Travel downloaden. Ga binnen deze app naar de tour 'Bedrijventerrein De Binckhorst' . Of scan de QR code die hiernaast staat. Er is ook een begeleidend boekje verschenen met achtergrondinformatie over het gebied. Het boekje is  te koop voor € 3,- bij de SHIE  of bij de VVV in het stadhuis. Op de computer is de app te raadplegen op de website van izi.Travel.nl. 

 • Presentatie boek Hollands Spoor

  06 september 2017

  Het aantal aanmeldingen om hierbij aanwezig te zijn overtrof met enkele tientallen de maximale beschikbare ruimte en we moesten helaas velen teleurstellen. Maar … er is nog een andere mogelijkheid om naar de Koninklijke Wachtkamer te gaan (zie bij Open Monumentendag).

  Bij de feestelijke bijeenkomst werd het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan Sjaak Bral en aan Annette Ploeger van de NS regiodirectie. Op http://www.shie.nl leest en ziet u meer over de presentatie.

  Het boek is bijzonder vormgeven door Eindeloos, die ook als uitgever fungeert. Het geeft de geschiedenis van het vroegste begin van de spoorwegen in Den Haag tot aan de huidige verbouwingen weer. Het boek is zeer rijk geïllustreerd ook met recente foto’s van de fotograaf Paul Lunenburg.

  Het boek kost in de boekwinkel € 35,- en is voor donateurs met korting te koop voor € 32,50.

Foto's Station

 • >

Zo was Den Haag in 1560:

Zomernummer

De Zomereditie 2018 van het magazine is uit – vol Haagse verhalen! Het is los bij de boekhandel te verkrijgen, maar jezelf abonneren is makkelijker en goedkoper: 4 magazines € 22,50 p.j. http://www.haagsehistoriemagazine.nl/abonneren/

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...