Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Nieuws

 • Het Gilde Den Haag orgniseert unieke cursus.

  16 januari 2018

  'Hagologie, Leer mij Den Haag kennen'

  Den Haag is een historisch rijke stad, politieke hoofdstad, hofstad en internationale stad van Vrede en Recht. Gilde Den Haag heeft een cursus ontwikkeld om deze veelzijdige geschiedenis van de mooie stad achter de duinen te delen met geïnteresseerden. Dit nieuwe initiatief wordt gesteund door Monumentenzorg, het Haags Gemeentearchief en de Bibliotheek Den Haag.

  In een serie van zes bijeenkomsten op de zaterdagmorgen, op een locatie in verschillende wijken, geven specialisten in de geschiedenis van de stad een presentatie. Aansluitend vindt een stadswandeling plaats met een gids van het Gilde door het gebied, waarin het onderwerp van die ochtend centraal staat.

  De eerste presentatie ‘Archeologie, Zand en Veen’ vindt plaats op zaterdag 10 maart, aanvang 10 uur in De Tempel aan de Prins Hendrikstraat en wordt gegeven door Corien Bakker, stadsarcheoloog.

  De cursus wordt afgesloten op zaterdag 21 april in de Centrale Bibliotheek met een presentatie over de ‘Stadsontwikkeling na de Tweede Wereldoorlog’, een quiz en het uitreiken van het certificaat, waarmee de deelnemers zich Hagoloog – een ware kenner van de stad – mogen noemen.

  De kosten bedragen € 90,--.

  Het complete programma vindt u op www.gildedenhaag.nl/hagologie

  Inschrijven voor de cursus kan via deze website vanaf 19 januari.

   

 • Wijzer in Kunstgeschiedenis

  08 januari 2018

  Deze cursussen worden gegeven door een eerstegraads lesbevoegde kunsthistorica met meer dan 25 jaar cursuservaring. Aan de hand van keynote presentaties gaat de kunst voor u leven. Voorkennis en aanschaf van studiemateriaal is niet noodzakelijk, er worden informatiebladen met samenvattingen van het behandelde uitgereikt. 

  De cursus ‘Kunst van Impressionisme, Post-Impressionisme en Art Nouveau’ start op dinsdagochtend 23 januari en bestaat uit 7 bijeenkomsten, kosten € 105.

  Data: 23 en 30 januari; 13 en 20 februari; 13, 20 en 27 maart 2018. Tijdstip: 10.15-12.00 uur.

  In deze cursus komt aan de orde: Impressionisme in Frankrijk: o.a. Pissarro, Monet, Renoir, Sisley, Morisot, Cassatt, Rodin. Impressionisme in Denemarken en Noorwegen, Engeland en Schotland, België en Spanje. Pointillisme en Post-impressionisme: o.a. Signac, Cézanne, Gauguin, van Gogh. Symbolisme, Art Nouveau/Jugendstil (Horta, Guimard, Gallé, Lalique).

   De cursus ‘Kunst en cultuur in München en Beieren’ start op dinsdagmiddag 23 januari en bestaat uit 4 bijeenkomsten, kosten € 55.

  Data: 23 en 30 januari; 13 en 20 februari 2018. Tijdstip: 12.30-14.15 uur.

  In deze cursus worden de collecties van de mooiste musea van München en Beieren besproken. Er is aandacht voor de geschiedenis van Beieren en het huis Wittelsbach. Deze dynastie liet haar sporen na op cultureel gebied zoals te zien is aan de Residenz en de Nymphenburg en de verbazingwekkende paleizen van de ‘gekke’ Ludwig II (over-the-top voorbeelden van de 19de-eeuwse neo-stijlen). De schilders van ‘Der Blaue Reiter’, de groep expressionisten uit München (Kandinsky, Gabriele Münter, von Jawlensky, Marianne Werefkin, Franz Marc, August Macke) worden besproken.

  Voor beide cursussen zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

  Er zijn parallelgroepen in Museum Rijswijk op de maandag (inhaalmogelijkheid!).

  Een cursusbrochure kunt u kosteloos aanvragen bij de docente, lucyhovinga@kpnplanet.nl of tel. 0181-482236 of afhalen in Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Scheveningen, tijdens de openingstijden van het museum: dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur en zondag van 12-17 uur.

 • Winternummer Haagse Historie Magazine

  07 december 2017

  Vissersdorp wordt badplaats

  Dankzij reder Jacob Pronk groeide Scheveningen in de negentiende eeuw uit tot een internationaal bekende badplaats. Zijn vooruitziende blik, doorzettingsvermogen én koningsgezindheid legden deze ondernemer geen windeieren. Emeritus hoogleraar Zeegeschiedenis en geboren Scheveninger Henk den Heijer vertelt in dit nummer het fascinerende verhaal van de man die in 1818 het eerste, houten badhuis bouwde.

   

  Aleids sprookje eindigde bloedig

  In de nacht van 22 op 23 september 1392 werd Den Haag opgeschrikt door een brute moord. Aleid van Poelgeest, de jonge vriendin van graaf Albrecht, was lopend op weg naar huis toen zij door twee Rijswijkse mannen werd overvallen en om het leven gebracht. Wie was Aleid en waarom hadden haar moordenaars het op haar gemunt?

   

  Excentrieke sportbobo

  Hij schiep in zijn Haagse villa een eigen wereld met stijlkamers uit exotische landen. Creëerde een botanische tuin die studenten uit Wageningen kwamen bestuderen. Legde samen met de directeur van het Gemeentemuseum een unieke glascollectie aan. Pim Mulier (1865-1954), die bekend staat als de eerste Nederlandse sportbobo, was een excentrieke en veelzijdige persoonlijkheid.

   

  Duinen, dichters en Dada

  Aan het eind van de roaring twenties kent Den Haag een prikkelend uitgaansleven en een artistiek klimaat. Van heinde en verre komen schilders en schrijvers naar de stad. Eén plekje oefent bijzondere aantrekkingskracht uit: villapark Meer en Bosch, fraai gelegen bij Kijkduin.

   

  Verder in dit nummer:

  Beeldverhaal over het Plein

  • H.W. Bosch: een energieke bankdirecteur
  • Wonderkamer: van mini-Toorop tot luxe-Couperus
  • De dubbele kazerne in de Duinstraat
  • Vergeten schilder De Josselin de Jong
  • Ferry Mingelen over koninklijke grafkelders
  • Nieuwe boeken, apps en exposities

  Het winternummer is verkrijgbaar vanaf 15 december

   

 • Die Haghe Prijs 2018

  01 december 2017

  De Die Haghe Prijs bekroont Haagse historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Al sinds 1970 reikt de Geschiedkundige Vereniging Die Haghe eenmaal per twee jaar deze prijs uit, met de bedoeling het doen van onderzoek naar de geschiedenis van Den Haag en omstreken te bevorderen.

  Die Haghe Prijs 2018
  De Geschiedkundige Vereniging Die Haghe vraagt iedereen die in 2016-2017 een historisch boek met een Haags onderwerp heeft geschreven mee te dingen naar de Die Haghe Prijs 2018. De winnaar ontvangt een bedrag van € 2000,00 en de kans om een artikel te publiceren in het Die Haghe jaarboek.

  Voorwaarden
  -
  Het boek is op oorspronkelijk bronnenonderzoek gebaseerd.
  - Er moet een duidelijke relatie zijn tussen het onderwerp van de studie en de geschiedenis van Den Haag.
  - De voorkeur van de jury bij de toekenning van de prijs gaat uit naar een nog niet eerder bekroont boek.
  - Het volledige reglement is te lezen op www.haagsegeschiedenis.nl

  Insturen
  De inzendingen voor de Die Haghe Prijs moeten vóór 31 maart 2018 gezonden worden naar de secretaris van de jury, mw. E. Zantvoort, eline.zantvoort@denhaag.nl (Haags Gemeentearchief, Spui 68, 2511 BT ’s‑Gravenhage, tel. 070-3537040) Vermeld daarbij je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

 • Septembernummer Haagse Historie Magazine

  15 oktober 2017

  Den Haag:'Spionnennest 1914 - 1918"

  Het septembernummer van Haagse Historie Magazine is uit met o.a. een artikel over Den Haag als een nest van spionnen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de rol van Mata Hari daarin. Ga voor een abonnement naar http://haagsehistoriemagazine.nl/abonnement/

 • Lancering Binckhorst - App

  09 oktober 2017

  Daarmee werd de app officieel gelanceerd. Op de app staan 56 locaties waarover in tekst, beeld en geluid historische informatie wordt gegeven, maar ook geschetst wordt hoe de huidige ontwikkelingen zijn op de betreffende plek. De app werd vrijdagmiddag al druk bekeken. 

  Op de smartphone kunt u de app van izi.Travel downloaden. Ga binnen deze app naar de tour 'Bedrijventerrein De Binckhorst' . Of scan de QR code die hiernaast staat. Er is ook een begeleidend boekje verschenen met achtergrondinformatie over het gebied. Het boekje is  te koop voor € 3,- bij de SHIE  of bij de VVV in het stadhuis. Op de computer is de app te raadplegen op de website van izi.Travel.nl. 

 • Presentatie boek Hollands Spoor

  06 september 2017

  Het aantal aanmeldingen om hierbij aanwezig te zijn overtrof met enkele tientallen de maximale beschikbare ruimte en we moesten helaas velen teleurstellen. Maar … er is nog een andere mogelijkheid om naar de Koninklijke Wachtkamer te gaan (zie bij Open Monumentendag).

  Bij de feestelijke bijeenkomst werd het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan Sjaak Bral en aan Annette Ploeger van de NS regiodirectie. Op http://www.shie.nl leest en ziet u meer over de presentatie.

  Het boek is bijzonder vormgeven door Eindeloos, die ook als uitgever fungeert. Het geeft de geschiedenis van het vroegste begin van de spoorwegen in Den Haag tot aan de huidige verbouwingen weer. Het boek is zeer rijk geïllustreerd ook met recente foto’s van de fotograaf Paul Lunenburg.

  Het boek kost in de boekwinkel € 35,- en is voor donateurs met korting te koop voor € 32,50.

 • Sneak preview boek HS

  06 juni 2017

  De voorbereidingen voor het boek over Hollands Spoor zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Nadat de tekst gereed was en de afbeeldingen waren geselecteerd zijn de vormgevers van Eindeloos aan de slag gegaan. Van de eerste resultaten is er nu iets te zien. Met verschillende pagina’s uit een aantal hoofdstukken krijgt u een indruk van zowel de bijzondere vormgeving, de fotografie en ook al een vleugje van de teksten. De SHIE is er zeer trots op om u deze preview te kunnen presenteren van de publicatie over dit excellente industrieel erfgoed monument. Voor meer informatie zie SHIE website. www.shie.nl

Foto's Koninklijk huis

 • >

Zo was Den Haag in 1560:

Winternr.

Vanaf half december in de boekhandel Haagse Historie nr. 6 met - Hoe werd Scheveningen badplaats? - Aleid van Poelgeest, het meisje, de minnaar en de moord - Pim Mulier, excentrieke sportbobo - Dichters en Dada in Kijkduin

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen

De stichting wil het publiek kennis laten nemen van de Atlantikwall door het openstellen van bunkers, met aandacht voor vredesvraagstukken en de rol van Den Haag als stad van vrede en recht.