Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Nieuws

 • Septembernummer Haagse Historie Magazine

  15 oktober 2017

  Den Haag:'Spionnennest 1914 - 1918"

  Het septembernummer van Haagse Historie Magazine is uit met o.a. een artikel over Den Haag als een nest van spionnen tijdens de Eerste Wereldoorlog en de rol van Mata Hari daarin. Ga voor een abonnement naar http://haagsehistoriemagazine.nl/abonnement/

 • Lancering Binckhorst - App

  09 oktober 2017

  Daarmee werd de app officieel gelanceerd. Op de app staan 56 locaties waarover in tekst, beeld en geluid historische informatie wordt gegeven, maar ook geschetst wordt hoe de huidige ontwikkelingen zijn op de betreffende plek. De app werd vrijdagmiddag al druk bekeken. 

  Op de smartphone kunt u de app van izi.Travel downloaden. Ga binnen deze app naar de tour 'Bedrijventerrein De Binckhorst' . Of scan de QR code die hiernaast staat. Er is ook een begeleidend boekje verschenen met achtergrondinformatie over het gebied. Het boekje is  te koop voor € 3,- bij de SHIE  of bij de VVV in het stadhuis. Op de computer is de app te raadplegen op de website van izi.Travel.nl. 

 • Presentatie boek Hollands Spoor

  06 september 2017

  Het aantal aanmeldingen om hierbij aanwezig te zijn overtrof met enkele tientallen de maximale beschikbare ruimte en we moesten helaas velen teleurstellen. Maar … er is nog een andere mogelijkheid om naar de Koninklijke Wachtkamer te gaan (zie bij Open Monumentendag).

  Bij de feestelijke bijeenkomst werd het eerste exemplaar van het boek overhandigd aan Sjaak Bral en aan Annette Ploeger van de NS regiodirectie. Op http://www.shie.nl leest en ziet u meer over de presentatie.

  Het boek is bijzonder vormgeven door Eindeloos, die ook als uitgever fungeert. Het geeft de geschiedenis van het vroegste begin van de spoorwegen in Den Haag tot aan de huidige verbouwingen weer. Het boek is zeer rijk geïllustreerd ook met recente foto’s van de fotograaf Paul Lunenburg.

  Het boek kost in de boekwinkel € 35,- en is voor donateurs met korting te koop voor € 32,50.

 • Sneak preview boek HS

  06 juni 2017

  De voorbereidingen voor het boek over Hollands Spoor zijn inmiddels in een vergevorderd stadium. Nadat de tekst gereed was en de afbeeldingen waren geselecteerd zijn de vormgevers van Eindeloos aan de slag gegaan. Van de eerste resultaten is er nu iets te zien. Met verschillende pagina’s uit een aantal hoofdstukken krijgt u een indruk van zowel de bijzondere vormgeving, de fotografie en ook al een vleugje van de teksten. De SHIE is er zeer trots op om u deze preview te kunnen presenteren van de publicatie over dit excellente industrieel erfgoed monument. Voor meer informatie zie SHIE website. www.shie.nl

 • Cees Nooteboom over de V2

  13 februari 2017

  Ooggetuige verslag

  Ten tijde van het bombardement op Bezuidenhout was de Nederlandse schrijver Cees Nooteboom 11 jaar oud en woonde zijn vader in de wijk Bezuidenhout. Wanneer hij bij zijn vader was, kon hij de V2 raketten horen vertrekken ... en vaak met een donderende klap weer horen neerkomen. Zijn vader werd één van de vele slachtoffers van het bombardement. In een interview van de heer Nooteboom met de VPRO vertelt hij over deze periode. Voor meer informatie: http://www.bb45.nl http://www.vpro.nl/speel~RBX_VPRO_6610913~nieuw-werk-van-cees-nooteboom-de-dichtbundel-monniksoog~.html

 • Tweede Haagse Historie Quiz

  23 januari 2017

  Voorronde in mei 2017 met Pubquiz

  Zoals u zich waarschijnlijk herinnert, is vorig jaar oktober de eerste Haagse Historie Quiz georganiseerd.  Bij die gelegenheid werd ook het tijdschrift “Haagse Historie”  ten doop gehouden.Vanwege het succes van deze quiz heeft de Stichting Haagse Historie & Erfgoed ons gevraagd om van de Haagse Historie Quiz een jaarlijks terugkerend gebeuren te maken.  Het is immers een goede manier om de Haagse geschiedenis breed onder de aandacht te brengen en er plezier aan te beleven. Wij, het kernteam dat de organisatie op zich heeft genomen, wil daarbij zoveel mogelijk de historische verenigingen betrekken. Dat willen wij op twee manieren doen: door deelname van de verenigingen aan een speciale voorronde, de Pubquiz,  en door een inhoudelijke bijdrage aan de quiz.

  Pubquiz                                                                                                                                                

  In het voorjaar, waarschijnlijk in mei, organiseren we een speciale voorronde voor de leden van de historische verenigingen. Die voorronde heeft de vorm van een Pubquiz, waarbij  op een avond een groot aantal teams meedoen aan een quiz. Het winnend team van die avond wordt uitgenodigd om als ‘Haags Historie Team’ mee te doen aan de grote Haagse Historie Quiz die in oktober wordt georganiseerd. Daaraan wordt dan ook weer meegedaan aan teams van De Posthoorn, Omroep West, en Haagse Prominenten.

  Bijdrage: teams en quizvragen                                                                                                                                               Wij nodigen de leden van de historische verenigingen nu al vast uit om teams van 3-5 leden te vormen en in die samenstelling mee te doen aan de voorronde, de Haagse Historie Pubquiz. Datum en plaats zullen binnenkort bekend worden gemaakt. De specifieke kennis van de historische verenigingen zouden we ook graag willen gebruiken voor het opzetten van de quizvragen. Wij vragen u om voor 1 april zo’n 3 tot 5 vragen aan te leveren bij het lid van ons kernteam: Ineke Goudswaard:   inekegoudswaard@gmail.com. Wij bekijken dan hoe we uw vragen kunnen gebruiken in de Pubquiz.

  Publiciteit                                                                                                                                                                                 Inmiddels hebben we ook al contact gehad met De Posthoorn, die weer enthousiast wil meedoen. Zij hebben aangeboden om een artikel te schrijven over de vereniging van het winnend team. 

  Wij rekenen erop dat de leden van de verenigingen met plezier en enthousiasme in de pubquiz willen strijden voor de titel Haags Historie Team.     

  Het Kernteam Haagse Historie Quiz 2017

  Irene van Geest

  Peter Smit

  Ineke Goudswaard

  Thomas Levi Kooy

   

      

 • Prijsuitreiking Hofvijver Poëzieprijs 2015

  10 januari 2017

  Winnende dichtcyclus 'De tuin van Nolde' van Ineke Holzhaus

  Tijdens de laatste HofvijverSalon van 2016 welke gehouden werd in het Huis van Europa, vond de uiteindelijke prijsuitreiking plaats van de op zaterdagmiddag 29 augustus 2015 gejureerde (allerlaatste) Hofvijver-Poëzieprijs. Deze werd gewonnen door Ineke Holzhaus die met haar gedichtencyclus 'De tuin van Nolde' de prijs voor de mooiste cyclus op het thema 'Op het duin' won . Donderdag 15 december 2016 heeft Ineke haar prijs in ontvangst mogen nemen, de door Azul Press in opdracht van de stichting Vrienden van de Hofvijver uitgebrachte dichtbundel 'Blijven en weggaan' met ondermeer haar winnende dichtcyclus 'De tuin van Nolde'. 

  website https//:www.hofvijver.net

 • Verslag excursie Russisch orthodoxe kerk, mei 2016

  10 december 2016

  Artikel van Kitty Bos in 't Lopend vuurtje - krant voor Duinoord' nr. 204 september 2016

  De zeer bijzondere inventaris vindt zijn oorsprong in het huwelijk tussen Willem II en Anna Paulowna in 1816.
  Lees verder op de website: https://www.haagsegeschiedenis.nl  bij lezingen en excursies

   

   

 • Hofvijverlezing 2016

  04 december 2016

  Alexander Munninghoff

  Mocht u onverhoopt de lezing niet hebben kunnen bijwonen, dan presenteren wij u de HofvijverLezing hier alsnog met een integrale transcriptie, een fotoreportage door Esther van der Walle en een kort video-interview door Jules van der Leeuw waarin Münninghoff nogmaals kort de inhoud van zijn lezing schetst. Gaat u hiervoor naar onze betreffende webpagina door HIER te klikken.


  Een mooi cadeau voor de feestdagen

  Behalve de fraaie dichtbundel van Ineke Holzhaus vormt ook een jaarabonnement(contributie) een origineel en karaktervol geschenk in deze cadeaumaand. U geeft een 'Vriendenjaar' cadeau door de velden op deze webpagina in te vullen. De contributie voor één jaar bedraagt slechts 

  € 25,- voor een heel jaar en verschaft:

  • kosteloos toegang tot jaarlijks 10 HofvijverSalons;
  • maandelijkse toezending van het HofvijverNieuws per email met actualiteiten en aankondigingen van komende evenementen;
  • kosteloze deelname aan historische HofvijverWandelingen;
  • kosteloze deelname aan de jaarlijkse HofvijverPicknick (zondag vóór Prinsjesdag);
  • tegen gereduceerd tarief bijwonen van de jaarlijkse HofvijverLezing.

  Bent u reeds 'Vriend' en wilt u een wijziging van uw gegevens doorgeven?

  Stuurt u deze per aparte mail aan ons secretariaat via info@hofvijver.net

Foto's Kurhaus

 • >

Zo was Den Haag in 1560:

Broeinest van Spionnen

Nu in de boekhandel Haagse Historie nr. 5 met - Mata Hari, spionage in de Hofstad - Nazi's op het bordes van het Binnenhof - Cupido en Sideron, zwarte dienaars aan het hof - De Vrede van Rijswijk - Hollands Spoor, geliefd station

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen

De stichting wil het publiek kennis laten nemen van de Atlantikwall door het openstellen van bunkers, met aandacht voor vredesvraagstukken en de rol van Den Haag als stad van vrede en recht.