Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Haagse Gouden Eeuw - Historisch Festival, Festijn

 • De Gouden Dag van de
  Haagse Geschiedenis

  13 april 2019

  Plein, Den Haag

  Tijdens dit historisch feest op het Plein, rond het standbeeld van Willem van Oranje, bieden Haagse erfgoedorganisaties een keur aan activiteiten die de geschiedenis van Den Haag belichten. Zoals stadswandelingen, lezingen, boottochten, fietstochten, demonstraties, workshops, acts, quizzen en kinderactiviteiten. Onder leiding van een stadsgids is er ook toegang tot monumenten of andere gebouwen, o.a. de Haagse Toren waar stadsbeiaardier Gijsbert Kok alles vertelt over de kerktoren en het carillon. Dit jaar hebben alle activiteiten een verbinding met de Haagse Gouden Eeuw. Het Plein is gratis toegankelijk voor jong en oud. Op de website en in een programmaboekje staan de activiteiten vermeld met de locaties en aanvangstijden en of ze gratis, of tegen geringe betaling aangeboden worden. Tickets zijn verkrijgbaar op het Plein, bij de erfgoedorganisaties.

  Ga naar de website

 • Sail op Scheveningen

  Van: 20 juni 2019
  Tot: 23 juni 2019

  Scheveningse haven

  Tientallen windjammers en zeezeilschepen komen naar Scheveningen, de finish-haven van de Liberty Tall Ships Regatta. Daar zijn ook enkele 17de eeuwse replica’s bij, o.a. de Portugese Vera Cruz en El Galeon, een Spaanse replica uit de VOC-tijd. Aan wal geeft de bemanning demonstraties en uitleg over het leven aan boord. Op het strand en in de haven zijn activiteiten voor jong en oud. Het thema van het evenement - Liberty - sluit aan bij het gedachtengoed van Den Haag, internationale Stad van Vrede en Recht. Het internationale recht overbrugt de oceanen en verenigt alle landen in hun streven naar vrede. Reeds in de 17de eeuw, met oorlogen en kaapvaart alom, pleitte de Haagse advocaat Hugo de Groot voor vrij te bevaren wereldzeeën. Zijn manifest Mare Liberum - Vrije Zee - wordt nog altijd internationaal bestudeerd.

  Ga naar de website

 • Hollands Historisch Festival

  Van: 17 augustus 2019
  Tot: 18 augustus 2019

  Binnenhof-Hofvijver-Paleistuin

  Dit festijn rond het Binnenhof brengt de Hollandse geschiedenis tot leven. Al acht eeuwen is hier de regering gevestigd. Van de Graven van Holland, de Stadhouders en van de huidige regering met Eerste en Tweede Kamer. Op het Binnenhof vindt het Schouwspel plaats van Floris V, graaf van Holland, die de Ridderzaal heeft laten bouwen voor zijn grafelijk slot. Misschien wel het meest onbekende kasteel van Nederland. Langs de Hofvijver staat het Middeleeuws kampement in een tijdlijn opgesteld, met belangrijke personages en ambachten. In de Paleistuin zijn de 8 koninginnen uit ons 200-jarig Koninkrijk te bezoeken en vindt de Prinses van de Dag-verkiezing plaats. In 2019 wordt er op het Plein met kinderactiviteiten aandacht besteed aan de Gouden Eeuw: het 10-daags Haags Huwelijk van de zwager van de Prins van Oranje.

  Ga naar de website

 • Jan Steen op tafel
  Food story art experience

  03 oktober 2019

  Paulus Potterhuis, Dunne Bierkade 17, Den Haag

  Op de trouwdag van schilder Jan Steen en Margriet van Goyen, is men welkom voor een interactief feestmaal. De ‘food story art experience’ is een viergangen diner met bijpassende bieren, geïnspireerd op schilderijen van Jan Steen. Van voorgerecht tot nagerecht is het een geraffineerd samenspel van kunst en smaak. Niet alleen zeventiende eeuwse schilderijen maar ook oud-Hollandse spreekwoorden vormen de leidraad bij dit culinair gebeuren. De maaltijd wordt geserveerd in de zaal waar Paulus Potter gewoond en gewerkt heeft aan zijn schilderij ‘De Stier’. Tijdens de vier gangen gaan de gasten even van tafel, voor een bezoek aan het atelier van buurman Jan van Goyen en zijn schoonzoon Jan Steen.

  Ga naar de website

Foto's Regentesseplein

 • >

Voorjaars­nummer

Haagse Gouden Eeuw-editie 2019

Over kunst, wetenschap, macht en moord in de Haagse 17de eeuw. Los bij de boekhandel te verkrijgen, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:

4 edities voor € 24,50 p.j.

Den Haag in 1560

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...