Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Haagse Gouden Eeuw - Wandelingen, Rondleiding, Fietstocht

 • Johan van Oldenbarnevelt

  Van: 01 januari 2019 02:24
  Tot: 28 april 2019 02:24

  start: Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg

  Gedurende de tentoonstelling ‘Johan van Oldenbarnevelt, Man, macht en moord’ in het Haags Historisch Museum, is er iedere zondagmiddag een één uur durende stadswandeling met een gids van Gilde Den Haag. Een interessante wandeling langs de plekken die de staatsman en zijn tijd tot leven brengen.

  Ga naar de website

 • Den Haag in de Gouden Eeuw

  Van: 24 februari 2019
  Tot: 08 september 2019

  start: Haags Historisch Museum, Korte Vijverberg

  Gedurende de tentoonstelling ‘De Gouden Eeuw in Den Haag. Glans, glorie en misère’ in het Haags Historisch Museum, verzorgt een gids van Gilde Den Haag iedere zondagmiddag een één uur durende stadswandeling in het politieke centrum van ons land. De wandeling voert naar het Binnenhof en daaromheen, waar in de 17de eeuw stadspaleizen voor diplomaten en rijke burgers werden gebouwd. De wandeling zoomt ook in op de maatschappij met politieke moorden. Want was alles wel zo ‘goud’ als het lijkt?

  Ga naar de website

 • Welkom thuis bij
  Hollandse Meesters

  Van: 01 april 2019
  Tot: 29 september 2019

  Paulus Potterhuis, Dunne Bierkade 17, Den Haag

  Rondleiding elke zaterdag en zondag

  Welkom in het huishouden van Jan Steen! Het Buitenmuseum is een nog betrekkelijk onbekend privémuseum, een samenhang van historische panden aan de Dunne Bierkade en omgeving. Hier woonden en werkten internationaal vermaarde schilders, zoals Jan van Goyen, Paulus Potter en Jan Steen.

  Eenmaal binnen, ervaar je hoe zij er met hun families geleefd hebben; van stijlkamer, keuken, atelier tot bedstee. Op elke laatste zondag van de maand is er zelfs een ontmoeting met een van de bewoners (acteur). Misschien met Jan van Goyen, Jan Steen of met Adriana van Balckeneynde, de echtgenote van Paulus Potter.

  Ga naar de website

 • Het Haagse Bos
  Sporen van de Gouden Eeuw

  20 april 2019

  Bosvijver via entree Haagse Bos, Bezuidenhoutseweg naast Huis ten Bosch

  Rond de bosvijver in het Haagse Bos komt de Gouden Eeuw tot leven met verhalen, muziek en zang. De culturele wandeling loopt langs sporen van vervlogen tijden. Hoe zag het Haagse Bos eruit, in de tijd van Frederik Hendrik en Amalia van Solms? In 1645 liet Frederik voor Amalia het paleis Huis ten Bosch bouwen. Hofarchitect Pieter Post kreeg hiervoor de opdracht.

  Tijdens de boswandeling is onder meer muziek, zang en dichtkunst te horen van Constantijn Huygens, die - als secretaris van de prins - een grote rol speelde bij het ontwerp van de fameuze Oranjezaal. Voor het eerst sinds eeuwen woont in dit Rijksmonument een prinses met de naam ‘Amalia’.

  Ga naar de website

 • Spinoza - Vrijheidsstrijder
  in barbaarse tijden

  04 mei 2019

  Start wandeling: bij Spuitheater, Spui 187

  Wandeling en discussie
  Op de dag van de nationale dodenherdenking
  wordt in centrum Den Haag een wandeling uitgezet. De route voert langs het graf, het huis en het standbeeld van vrijheidsdenker Benedictus de Spinoza (1632-1677). De gedachtewisseling gaat over zijn denkbeelden en die van andere denkers uit de zestiende en zeventiende eeuw; zoals Erasmus (+/-1466-1536), Thomas More (1478-1535) en René Descartes (1596-1650).

  De wandeling sluit af in het Jan van Goyenhuis.
  De landschapsschilder was tevens ondernemer.
  In 1646 liet hij op de Paviljoensgracht een huis bouwen, waar later Spinoza zijn ‘Ethica’ heeft voltooid. Op wiskundige wijze toont hij aan dat
  God overal aanwezig is: in de natuur, de mensen, de dieren en het heelal.

  Ga naar de website

 • Ode aan Hollands Landschap

  Van: 12 mei 2019
  Tot: 26 mei 2019

  Start/eind fietstocht:
  huis van Jan van Goyen en Paulus Potter,
  Dunne Bierkade 16/17

  Fietstocht met 17de eeuwse kunst als inspiratiebron
  Wat is mooier dan onder begeleiding van een deskundige gids, kunst, cultuur en de ontluikende natuur per fietstocht te beleven. Een fietsroute van 25 kilometer wordt uitgezet langs plekken die voor kunstenaars als inspiratiebron hebben gediend; zoals het Haagse bos, het strand, de duinen en de binnenstad. Vervolgens leidt de kunstroute langs woonhuizen van beroemde schilders, met kunstwerken die landschappen en stadsgezichten als onderwerp hebben.

  Ga naar de website

Foto's Catshuis

 • >

Voorjaars­nummer

Haagse Gouden Eeuw-editie 2019

Over kunst, wetenschap, macht en moord in de Haagse 17de eeuw. Los bij de boekhandel te verkrijgen, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:

4 edities voor € 24,50 p.j.

Den Haag in 1560

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...