Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Haagse Gouden Eeuw - Theatervoorstellingen

 • De toverlantaarn
  Christiaan Huygens vertelt ...

  10 november 2019

  Toverlantaarnmuseum, Scheveningseweg 241

  Kinderen nemen hun ouders of grootouders mee voor een geanimeerde vertoning waarbij de uitvinder Christiaan Huygens voor even terugkeert uit de 17de eeuw. Hij vertelt over de toverlantaarn. Toen hij jong was, vond hij deze ontdekking maar niets en hield hij het liever geheim. Dat mislukte, want op de bewaard gebleven brief die hij in 1659 naar zijn vader Constantijn stuurde, had hij in de kantlijn de werking van de toverlantaarn getekend. Tijdens de voorstelling geeft Christiaan uitleg over zijn eigen toverlantaarn, toont de projectiewerking van enkele oude toverlantaarns en overziet wat die uitvinding in de toekomst teweeg zal brengen. Het brengt hem naar de uitvindingen van o.a. de film, de televisie en uiteindelijk zelfs bij de Ipad en de smartphone. De vertelling wordt opgeluisterd met muzikale effecten.

  Vertelling: Robert te Pas
  Filmproductie: Henk Boelmans Kranenburg

  Ga naar de website

Foto's Museon

 • >

Herfst­nummer

Herfsteditie 2019: over Haagse dames met durf en daadkracht, 'stoere wijven', zoals Amalia van Solms, Sara de Bronovo, Aletta Jacobs, Zuse Groenenweg en ene mevrouw Beek. Daarnaast artikelen over Luchtafweer in de Residentie, Jacob Schorer, pionier van de homo-emancipatie en kwakzalvers tegen de Spaanse griep.‘Utopieën’ over nooit gebouwde ontwerpen en het Oranjehotel. Verkrijgbaar bij de boekhandel, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:
4 edities voor € 24,50 p.j.

Den Haag in 1560

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...