Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Haagse Gouden Eeuw - Theatervoorstellingen

 • Het feestelijk Bestaan van
  Jacob Westerbaen - en de
  dichtersdriehoek van Den Haag

  Van: 03 oktober 2019
  Tot: 06 oktober 2019

  Buitenplaats Ockenburgh, Monsterseweg 4

  Voor even keert landheer Jacob Westerbaen terug in de door hem gestichte Buitenplaats Ockenburgh te Loosduinen. Als Ridder en als Heer van Brandwijck en Gybland, had hij nooit enig officieel ambt bekleed. Toch heeft zijn nagedachtenis de eeuwen doorstaan. Bij zijn onlangs gerestaureerde villa voert de blijmoedige gastheer de toeschouwers mee naar zijn fortuinlijke leven van dichten, tuinieren, jagen en dineren. Hij laat hen ook getuige zijn van de geestrijke gesprekken met zijn dichtersvrienden Constantijn Huygens en Jacob Cats. Met spel en zang, humor en drama, muziek en lichtbeelden, geeft het theaterstuk een kleurrijk beeld van deze literaire vriendschap, maar opent ook een venster op het culturele en politieke leven in de Haagse Gouden Eeuw

  Productie:
  Harlekijn Talent Scouting & Theatral Producties
  Auteur: Piet Bogaards
  Componist: Jan Willem Hoekstra

  M 06-51709443

  Ga naar de website

 • De toverlantaarn
  Christiaan Huygens vertelt ...

  10 november 2019

  Toverlantaarnmuseum, Scheveningseweg 241

  Kinderen nemen hun ouders of grootouders mee voor een geanimeerde vertoning waarbij de uitvinder Christiaan Huygens voor even terugkeert uit de 17de eeuw. Hij vertelt over de toverlantaarn. Toen hij jong was, vond hij deze ontdekking maar niets en hield hij het liever geheim. Dat mislukte, want op de bewaard gebleven brief die hij in 1659 naar zijn vader Constantijn stuurde, had hij in de kantlijn de werking van de toverlantaarn getekend. Tijdens de voorstelling geeft Christiaan uitleg over zijn eigen toverlantaarn, toont de projectiewerking van enkele oude toverlantaarns en overziet wat die uitvinding in de toekomst teweeg zal brengen. Het brengt hem naar de uitvindingen van o.a. de film, de televisie en uiteindelijk zelfs bij de Ipad en de smartphone. De vertelling wordt opgeluisterd met muzikale effecten.

  Vertelling: Robert te Pas
  Filmproductie: Henk Boelmans Kranenburg

  Ga naar de website

Foto's Spui

 • >

Zomer­nummer

Zomereditie 2019: over duinen en moeras, over Clingendael en het bos van alle Hagenaars. Ook o.a. over de levenslustige Loosduinse landheer Jacob Westerbaen, en getuigenissen van 10 mei 1940. Verkrijgbaar bij de boekhandel, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:
4 edities voor € 24,50 p.j.

Den Haag in 1560

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen

De stichting wil het publiek kennis laten nemen van de Atlantikwall door het openstellen van bunkers, met aandacht voor vredesvraagstukken en de rol van Den Haag als stad van vrede en recht.