Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Haagse Gouden Eeuw - Lezingen met rondleiding, wandeling of workshop

 • De geschiedenis van de VOC
  en het schip 'Losduyne'

  12 november 2019 00:49

  Bibliotheek Loosduinen, Loosduinse Hoofdstraat

  De lezing wordt illustratief ondersteund door een vitrine-tentoonstelling.

  Vanaf 1659 werden de fluitschepen ‘Vollenhoven’ en ‘Losduyne’ ingezet voor de VOC-vaarten. De fluit was een smal schip met drie masten en vlakke bodem, maar groot genoeg om de Aziatische wateren te kunnen bevaren. Het schip ‘Losduyne’ voer bij een vloot van 10 schepen onder commando van Jacob Cauw. Op 12 augustus 1661 kwam de vloot aan bij Fort Zeelandia. De ‘Losduyne’ bleef lange tijd in het gebied tussen Batavia en China varen, maar keerde via Kaap de Goede Hoop terug nadat thee en specerijen in Ceylon waren ingeladen. Het fluitschip maakte nog een tweede retourvaart naar het verre Oosten. Op 20 september 1672, tijdens de terugvaart op de Ganges, verging het schip en is het grootste deel van de kostbare lading verloren gegaan.
  Spreker: Jacques Moerman, historicus

  Ga naar de website

Foto's Tram

 • >

Herfst­nummer

Herfsteditie 2019: over Haagse dames met durf en daadkracht, 'stoere wijven', zoals Amalia van Solms, Sara de Bronovo, Aletta Jacobs, Zuse Groenenweg en ene mevrouw Beek. Daarnaast artikelen over Luchtafweer in de Residentie, Jacob Schorer, pionier van de homo-emancipatie en kwakzalvers tegen de Spaanse griep.‘Utopieën’ over nooit gebouwde ontwerpen en het Oranjehotel. Verkrijgbaar bij de boekhandel, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:
4 edities voor € 24,50 p.j.

Den Haag in 1560

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen

De stichting wil het publiek kennis laten nemen van de Atlantikwall door het openstellen van bunkers, met aandacht voor vredesvraagstukken en de rol van Den Haag als stad van vrede en recht.