Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Haagse Gouden Eeuw - Lezingen

 • De Haagse grachtengordel

  20 november 2019

  Hofje van Nieuwkoop, Prinsegracht. Entree:Warmoezierstraat 44

  Den Haag had graag willen meetellen als een volwaardige stad, toen na de woelige opstand de rust in de nog jonge Republiek was teruggekeerd. Echter, die ambitie stuitte op verzet van de Hollandse Steden met stadsrecht. Hoe kwetsbaar Den Haag als regeringsplaats ook was, het kreeg geen stedelijke status met ommuring. Het werd een grachtengordel. De militaire betekenis van de grachten was betrekkelijk. Maar voor de ontwikkeling van Den Haag waren ze van groot belang, want zij bepaalden hoe Den Haag zich in de komende eeuwen zou ontplooien. De grachten waren van invloed op de economische infrastructuur, op het stratenpatroon en op het imago van Den Haag. Langs de Bierkade en langs de Prinsegracht verrezen onder regie van het stadsbestuur deftige huizen. En wie Den Haag vanaf buiten naderde, zag als eerste het strakke front van een heuse stad.
  Spreker:
  Kees Stal, publicist Haagse geschiedenis

  Ga naar de website

Foto's Sweelinckplein

 • >

Herfst­nummer

Herfsteditie 2019: over Haagse dames met durf en daadkracht, 'stoere wijven', zoals Amalia van Solms, Sara de Bronovo, Aletta Jacobs, Zuse Groenenweg en ene mevrouw Beek. Daarnaast artikelen over Luchtafweer in de Residentie, Jacob Schorer, pionier van de homo-emancipatie en kwakzalvers tegen de Spaanse griep.‘Utopieën’ over nooit gebouwde ontwerpen en het Oranjehotel. Verkrijgbaar bij de boekhandel, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:
4 edities voor € 24,50 p.j.

Den Haag in 1560

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...