Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Haagse Gouden Eeuw - Tentoonstellingen

 • Vrijmetselarij en VOC in Azië
  Netwerk en internationale handel

  Van: 01 januari 2019
  Tot: 13 oktober 2019

  Vrijmetselarij Museum, Javastraat 2b

  We zien de reis van een jonge vrijmetselaar op een VOC-schip naar Zuidoost-Azië, waarbij ook de familiebanden tussen de Orde en de eerste bestuurders van de overzeese handelsposten belicht worden. Ruime aandacht is er voor het sociaal netwerk van de vrijmetselarij en de betekenis van de wereldwijde broederband. Afgevaardigden van de Grootloge, kapiteins en kooplui, hadden in Azië zelfs een dubbele opdracht: internationaal handel drijven en het gedachtengoed van de vrijmetselarij verspreiden. Langs de handelsroute werden loges aangedaan in India en Ceylon, Nederlands-Indië, China en Japan, met de ambitie om er zakelijke en vriendschappelijke relaties op te bouwen. Verdieping biedt een digitaal bladerboek, waarin men via een wereldkaart diverse VOC-schepen ziet varen van Den Haag naar Batavia.

  Ga naar de website

 • Rembrandt en het Mauritshuis

  Van: 31 januari 2019
  Tot: 15 september 2019

  Mauritshuis

  Voor de eerste keer brengt het Mauritshuis zijn Rembrandt collectie bijeen. Van elk schilderij wordt het verhaal verteld hoe het in de museumverzameling terecht is gekomen. Wie ontdekte het schilderij? Werd het gekocht of geschonken? Hoe werd het onderzocht? Waarom en hoe vielen sommige schilderijen na een tijd van hun ‘Rembrandt-voetstuk?’ De bezoeker wordt uitgenodigd om te kijken en zelf te vergelijken. Is het verschil tussen ‘wel een Rembrandt’ en ‘geen Rembrandt’ met het blote oog te zien? En hoe zit het met de twee portretten waar nog altijd twijfels over bestaan?

  Ga naar de website

 • De Gouden Eeuw in Den Haag
  Glans, glorie en misère

  Van: 28 april 2019
  Tot: 08 september 2019

  Haags Historisch Museum

  Ruim vijftig kunstwerken laten zien met welke persoonlijke uitdagingen en dilemma’s Johan van Oldenbarnevelt te maken had. Gedurende zijn hele leven is de staatsman bezig geweest om zijn niet-adellijke afkomst te retoucheren, zijn status te verhogen en zijn rijkdom te vergroten. Uiteindelijk slaagde hij erin zijn ambt als landsadvocaat uit te bouwen tot de belangrijkste vormer van de Republiek als Nederlandse Staat. In deze rol vormde hij een wonderteam met prins Maurits. Maar na een langere tijd van politieke onrust kwam het tot een clash tussen stadhouder Maurits en Van Oldenbarnevelt, waarbij uiteindelijk de landsadvocaat het onderspit dolf. Zijn terechtstelling op het Binnenhof wordt in de laatste zaal van de tentoonstelling gevisualiseerd.

  Ga naar de website

 • Nicolaes Maes

  Van: 17 oktober 2019
  Tot: 31 december 2019

  Mauritshuis

  Het Mauritshuis maakt tal van zalen vrij voor Nicolaes Maes, één van Rembrandts meest getalenteerde leerlingen. Maes begon zijn carrière met het schilderen van Bijbelse verhalen, waarin de invloed van zijn leermeester te zien is. Daarna schilderde hij intieme taferelen, die meestal gericht waren op vrouwen die zich bezighielden met huishoudelijke taken. Vanaf 1660 ontwikkelde Maes een elegante stijl van portretten die populair was bij zijn klanten in Dordrecht en Amsterdam. Het is de eerste, grote internationale tentoonstelling over deze kunstenaar.

  Ga naar de website

 • De Gouden Eeuw van de
  Nederlandse marineschilderkunst

  Van: 06 december 2019
  Tot: 31 december 2019

  Museum Bredius, Lange Vijverberg 14

  De tentoonstelling toont 67 Nederlandse schilderijen van 17de eeuwse marines en strandgezichten. Deze collectie is door Anthony Inder Rieden de afgelopen veertig jaar bijeen gebracht. Een verzameling waarin bijna alle belangrijke meesters op dit gebied met representatieve werken zijn vertegenwoordigd: zoals Hendrick Cornelisz. Vroom, Jan Porcellis, Jan van Goyen, Simon de Vlieger, Jan van de Cappelle, Willem van de Velde de Jonge en Ludolf Backhuysen.

  Ga naar de website

Foto's Museon

 • >

Zomer­nummer

Zomereditie 2019: over duinen en moeras, over Clingendael en het bos van alle Hagenaars. Ook o.a. over de levenslustige Loosduinse landheer Jacob Westerbaen, en getuigenissen van 10 mei 1940. Verkrijgbaar bij de boekhandel, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:
4 edities voor € 24,50 p.j.

Den Haag in 1560

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...