Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Agenda

 • Haring en Scheveningen: de beste maatjes!

  10 december 2017 00:00

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Den Haag

  Tentoonstelling over de haringvisserij in Scheveningen door de eeuwen heen, te zien van 10 december 2017 t/m 15 april 2018.
  In de late Middeleeuwen is de visserij al de belangrijkste bron van bestaan voor de Scheveningse bevolking. In het laatste kwart van de 19de eeuw zorgden bevolkingsgroei en de modernisering van de middelen en methoden om vis te vangen, verwerken en vervoeren, voor een snelle bloei van de Scheveningse visserij.

  In de loop van de tijd heeft de Scheveningse visserij vele hoogte- en dieptepunten gekend en de haringvisserij, ooit een bron van nationale trots, is nu bijna ten dode opgeschreven.

  Deze tentoonstelling beschrijft de geschiedenis van de (Scheveningse) haring door de eeuwen heen en waar kan dat beter worden gedaan dan in Muzee Scheveningen, het museum waar de visserij altijd een onderdeel is geweest van de vaste presentatie.

  Haring heeft Nederland in de loop van de eeuwen veel voorspoed gebracht en verdient om in het zonnetje te worden gezet. De expositie toont op een overzichtelijke en boeiende wijze in de vorm van panelen de geschiedenis van de Scheveningse haring, eindigend in de huidige tijd. Ook de biologie van de haring (leefwijze, verspreiding), de handel en export en de haringconsumptie komen aan bod.

  De vormgeving is vooral op het visuele gericht zodat de bezoeker zich niet door eindeloze hoeveelheden tekstborden moet worstelen maar aan de hand van korte teksten, foto’s en filmpjes al een goed beeld krijgt van het onderwerp: de haring(visserij). Daarbij zijn er vele objecten te zien die alles met de haringvisserij te maken hebben. Scheepsmodellen, tonnen, netten, vlaggen, monsterboekjes, bijna allemaal uit de omvangrijke cultuurhistorische collectie van Muzee Scheveningen.

  Ga naar de website

 • De stadhouders, onze Oranjeploeg op het speelveld van de Republiek der Verenigde Nederlanden

  25 februari 2018 14:00

  Wijkcentrum Essesteijn, Elzendreef 10 te Voorburg

  De zwijgzame Willem, de militante Maurits, de stedendwingende Frederik Hendrik en hun opvolgers prins Willem II t/m prins Willem V, we kennen ze allemaal nog uit de vaderlandse geschiedenis en van de straatnamen in onze steden en dorpen. Anke Jol laat ze allemaal nog eens met een verfrissend commentaar aan ons voorbij trekken. Met verrassende details. Een must voor iedere liefhebber van onze vaderlandse geschiedenis die bij velen van ons met de jaren misschien wat achterop is geraakt. Presentatie: drs. Anke Jol – van den Houten, oud-docent Frans in het Voortgezet Onderwijs, thans o.a. stadsgids bij Gilde Den Haag OV: tram lijn 2, uitstappen Elzendreef. Zie info Sprekershoek:

  Ga naar de website

 • Wandeling ‘Bezuidenhout, heden en verleden’

  01 maart 2018 11:00

  Anna van Beurenplein naast het centraal station.

  Gilde wandelt door grandeur van Bezuidenhout Rond de herdenking biedt het Gilde Den Haag een wandeling ‘Bezuidenhout, heden en verleden’ aan om kennis te maken met de wijk Bezuidenhout onder leiding van een gids. De wandelingen zijn op: Donderdag 1 maart Vrijdag 2 maart Zaterdag 3 maart Donderdag 8 maart Vrijdag 9 maart Zaterdag 10 maart Aanvang: 11.00 uur Start: Centraal Station/Anna van Buerenplein Duur: Ongeveer 1˝ uur Einde: Hoek Theresiastraat/Laan van Nieuw Oost-Indië Kosten: € 5,– p.p. Aantal deelnemers: Maximaal 15 personen per groep Reserveren noodzakelijk, telefonisch, per e-mail of via het formulier op de website.

  Ga naar de website

 • Bezuidenhoutwandeling met Gilde Den Haag

  01 maart 2018 11:00

  Centraal Station/Anna van Buerenplein

  1, 2, 3, 8, 9 en 10 maart | Bezuidenhoutwandeling met Gilde Den Haag Het Gilde Den Haag organiseert diverse historische wandelingen door het Bezuidenhout. Een gids vertelt u meer over het heden en het verleden van deze wijk en laat zien wat het Bezuidenhout bijzonder maakt. De wandeling start om 11:00 uur bij het Centraal Station/Anna van Buerenplein en duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten bedragen € 5,- p.p. Reserveren is noodzakelijk.

  Ga naar de website

 • Herdenking bombardement Bezuidenhout

  04 maart 2018 11:00

  Informatie in nieuwsbrief van januari 2018

  In 2018 vindt de jaarlijkse herdenking van het bombardement op Bezuidenhout plaats op zondag 4 maart. Ten opzichte van voorgaande jaren is er in het programma meer ruimte voor de mensen die het meegemaakt hebben. Tevens wordt er voor extra faciliteiten gezorgd, zodat zij gemakkelijker meerdere onderdelen van het programma kunnen bijwonen. In de nieuwsbrief van januari ontvangt u meer informatie.

  Ga naar de website

 • Lezing en documentaire 'Retourtje Sachsenhausen'

  05 maart 2018 19:00

  Bibliotheek Haagse Hout

  In de bibliotheek Haagse Hout vertelt Monique van den Broek over het verzetsverleden van haar man Jan van den Ende. Daarnaast wordt de documentaire Retourtje Sachsenhausen getoond waarin Jan zijn ervaringen deelt. Het programma duurt van 19:00-20:15 uur. Meld u aan voor de lezing.

  Ga naar de website

 • Wandeling 'Bommen op Bezuidenhout'

  10 maart 2018 11:00

  Haagse Bos bij Paleis Huis ten Bosch

  10 en 25 maart | Wandeling 'Bommen op Bezuidenhout' door Haagse Bos en wijk Boswachter Jenny gaat met u op zoek naar sporen van de oorlog en het bombardement. Tijdens de wandeling delen ooggetuigen hun ervaringen. Na afloop wordt er een documentaire getoond over Bezuidenhout voor, tijdens en na het bombardement. De wandeling start om 11:00 uur bij de ingang van het Haagse Bos bij Paleis Huis ten Bosch en eindigt om 14:30 uur in het Wijkcentrum. De kosten bedragen € 25,- p.p. Lees meer en meld u aan.

  Ga naar de website

 • ‘Tussen slijk en sterren. De schrijversbiografie in de kijker’.

  23 maart 2018 09:30

  Oude Sterrewacht in Leiden

  Op vrijdag 23 maart 2018 organiseert het Louis Couperus Genootschap een ‘Biografiedag’ in de Oude Sterrewacht in Leiden onder de titel: ‘Tussen slijk en sterren. De schrijversbiografie in de kijker’. Programma 9.30 - 10.00 uur ontvangst met koffie 10.00 – 10.10 uur welkomstwoord door Annebeth Simonsz, voorzitter Louis Couperus Genootschap Van 10.00u tot 13.30u zijn er Plenaire lezingen ‘Pijnpunten in de biografie’ ; vanaf 13.30 zijn er workshops over ‘De schrijversbiografie’ . De dag wordt afgesloten met en borrel.

  Ga naar de website

Foto's Catshuis

 • >

Zo was Den Haag in 1560:

Winternr.

Vanaf half december in de boekhandel Haagse Historie nr. 6 met - Hoe werd Scheveningen badplaats? - Aleid van Poelgeest, het meisje, de minnaar en de moord - Pim Mulier, excentrieke sportbobo - Dichters en Dada in Kijkduin

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...