Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Agenda

 • Haagse Gouden Eeuw

  Van: 01 februari 2019
  Tot: 31 december 2019

   Hofstad Den Haag wil het weten dat niet alleen Amsterdam bepalend was voor alle rijkdom, kunst en welvaart in de Hollandse Gouden Eeuw. Den Haag speelde een prominente rol in de toenmalige Republiek. Hier zetelden de Regenten die de politieke macht hadden. Hier werd rond het Binnenhof een on-Hollandse hofcultuur ingebracht door stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Aan de rand van de stad verrees paleis Huis ten Bosch, waar prinses-weduwe Amalia de Oranjezaal liet schitteren met magistrale schilderijen van o.a. Haagse meesterschilders. Sinds 2019 woont kroonprinses Amalia in dit gerenoveerde Rijksmonument.

  Een jaar lang biedt het programma tal van activiteiten, o.a. tentoonstellingen, lezingen, theater, films, muziek, wandelingen en rondleidingen. Het is een route  langs iconische 17de eeuwse sporen in Den Haag en Voorburg. Niet altijd koninklijk … zoals de politieke moorden op de staatslieden Johan van Oldenbarnevelt en de gebroeders Johan en Cornelis de Witt aangeven. 


  Het pad voert vooral naar rijk gedachtengoed, zoals van vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens. Van vrijdenkers als Spinoza en Hugo de Groot. Er is aandacht voor de VOC, voor erfgoedkunst in musea en schilderijen in de woonhuizen van Jan Steen, Paulus Potter en Jan van Goyen, aan de Dunne Bierkade. Er zijn vele lezingen, o.a. in het Haags Historisch Museum, bij het Hofje van Nieuwkoop, het Haags Gemeentearchief en de Vrienden van de Hofvijver. Ook o.a. in Huygens’ Hofwijck, Museum Swaensteyn, Buitenplaats Ockenburgh en HIP Bibliotheek Loosduinen (Historisch Informatie Punt).

  ≥ Haagse Gouden Eeuw - Jaarprogramma 2019

 • Presentatie Eerste Nederlandse Buitenschool

  Van: 20 augustus 2019 14:00
  Tot: 27 oktober 2019

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, 2586 GT

  Aan de Doorniksestraat staat de Eerste Nederlandse Buitenschool, een unieke school met een bijzondere geschiedenis die voor veel Scheveningers onbekend is. In 1904 werd in het Duitse Charlottenburg de eerste Openluchtschool gesticht voor chronisch zieke kinderen. Het zou voor deze kinderen niet gezond zijn om les te krijgen in een klaslokaal met 50 andere kinderen. In Den Haag begon deze bijzondere zorg in 1905 in een villa aan de Benoordenhoutseweg 27. Vanaf 1913 werd wat toen nog de ’s-Gravenhaagsche Stads-Gezondheidskolonie heette gevestigd tussen de Pompstationsweg en het Belgisch Park. In 1917 veranderde de instelling van naam naar: Herstellingsoord De Eerste Nederlandse Buitenschool. Met deze naamsverandering kwam ook meer aandacht voor het onderwijselement van deze Buitenschool. Tot augustus 2005 is de school in gebruik geweest voor chronisch zieke kinderen. De derde en tevens laatste directeur, Carl Doeke Eisma, heeft een bijzondere collectie objecten, foto’s en boeken over de Eerste Nederlandse Buitenschool geschonken aan Muzee Scheveningen. Tot 27 oktober is van deze collectie een kleine presentatie te zien in de gang van Muzee.

  Ga naar de website

 • Vierde Haagse Historie Quiz

  Van: 15 oktober 2019 20:00
  Tot: 15 oktober 2019

  Centrale Bibliotheek aan het Spui

  Wie weet veel over de Haagse Historie? Op dinsdag15 oktober 2019 kan iedereen komen kijken en luisteren naar wie het meeste weet over de Haagse Historie. Een aantal Haagse historische verenigingen gaan met elkaar de strijd aan tijdens de vierde Haagse Historie Quiz om de wisselbokaal. Het gaat om de teams van ’t Gilde, van de Vrienden van Den Haag, van Die Haghe en van de lezers van het magazine Haagse Historie. De verenigingen stellen zelf hun teams vast, vaak via een vragenvoorronde in hun blad of nieuwsbrief. De finale is altijd een spannende bijeenkomst, met prikkelende vragen, leuke filmpjes en foto’s uit de rijke Haagse historie. Vanaf 19.00 uur staan de deuren open en om 20.00 uur precies start de Quiz. Wilt u ook aanwezig zijn bij de finale van de Haagse Historie Quiz 2019: meldt u dan aan bij quiz@beldegraaf.nl Inclusief koffie en thee is de toegang € 5 voor een verrassende en leerzame avond. De Haagse Historie Quiz is een activiteit van de Stichting Haagse Historie & Erfgoed, het samenwerkingsverband van de verenigingen en instellingen op het gebied van de Haagse Historie.

Foto's Museon

 • >

Den Haag in 1560

Zomer­nummer

Zomereditie 2019: over duinen en moeras, over Clingendael en het bos van alle Hagenaars. Ook o.a. over de levenslustige Loosduinse landheer Jacob Westerbaen, en getuigenissen van 10 mei 1940. Verkrijgbaar bij de boekhandel, maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:
4 edities voor € 24,50 p.j.

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...