Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Agenda

 • Eerste Wereld Oorlog
  op Scheveningen

  Van: 10 november 2018
  Tot: 24 maart 2019 00:59

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92


  De tentoonstelling loopt t/m 24 maart 2019.

  In 2018 wordt het einde van de Eerste Tweede Wereldoorlog internationaal herdacht. Hoewel Nederland neutraal was tijdens de strijd heeft de oorlog toch grote gevolgen gehad voor ons land. Centrale thema's als de mobilisatie, de opvang van Belgische vluchtelingen en Britse geïnterneerde militairen en het leed onder de Scheveningse vissers worden in de tentoonstelling belicht vanuit het perspectief van een Haags meisje, Maria Elisabeth de Zaaijer. Ze heeft gedurende de oorlogsperiode een dagboek bijgehouden, wat een bijzondere kijk geeft op deze ingrijpende tijd.

  Ga naar de website

 • Haagse Gouden Eeuw

  Van: 01 februari 2019
  Tot: 31 december 2019

   Hofstad Den Haag wil het weten dat niet alleen Amsterdam bepalend was voor alle rijkdom, kunst en welvaart in de Hollandse Gouden Eeuw. Den Haag speelde een prominente rol in de toenmalige Republiek. Hier zetelden de Regenten die de politieke macht hadden. Hier werd rond het Binnenhof een on-Hollandse hofcultuur ingebracht door stadhouder Frederik Hendrik en Amalia van Solms. Aan de rand van de stad verrees paleis Huis ten Bosch, waar prinses-weduwe Amalia de Oranjezaal liet schitteren met magistrale schilderijen van o.a. Haagse meesterschilders. Sinds 2019 woont kroonprinses Amalia in dit gerenoveerde Rijksmonument.

  Een jaar lang biedt het programma tal van activiteiten, o.a. tentoonstellingen, lezingen, theater, films, muziek, wandelingen en rondleidingen. Het is een route  langs iconische 17de eeuwse sporen in Den Haag en Voorburg. Niet altijd koninklijk … zoals de politieke moorden op de staatslieden Johan van Oldenbarnevelt en de gebroeders Johan en Cornelis de Witt aangeven. 


  Het pad voert vooral naar rijk gedachtengoed, zoals van vader Constantijn en zoon Christiaan Huygens. Van vrijdenkers als Spinoza en Hugo de Groot. Er is aandacht voor de VOC, voor erfgoedkunst in musea en schilderijen in de woonhuizen van Jan Steen, Paulus Potter en Jan van Goyen, aan de Dunne Bierkade. Er zijn vele lezingen, o.a. in het Haags Historisch Museum, bij het Hofje van Nieuwkoop, het Haags Gemeentearchief en de Vrienden van de Hofvijver. Ook o.a. in Huygens’ Hofwijck, Museum Swaensteyn, Buitenplaats Ockenburgh en HIP Bibliotheek Loosduinen (Historisch Informatie Punt).

  ≥ Haagse Gouden Eeuw - Jaarprogramma 2019

 • Johan van Oldenbarnevelt

  24 februari 2019 14:00

  Wijkcentrum Essesteijn, Elzendreef 10, Voorburg

  Hoe kon het zo ver komen, dat de grootste staatsman uit onze geschiedenis werd beschuldigd van landverraad? Hij was de vertrouwensman van Willem van Oranje en trainde en begeleidde diens zoon, prins Maurits, als de nieuwe en jonge stadhouder. Als landsadvocaat en raadpensionaris bestuurde hij de jonge Republiek met tact, financieel inzicht en diplomatie. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van de VOC, die ons land onvoorstelbare rijkdom en welvaart zou brengen. En toch werd hij op het Binnenhof onthoofd.

  Spreker:
  Guus van Geer, stadsgids Gilde Den Haag.

  Wijkcentrum Essesteijn: bereikbaar met RandstadRail lijn 2, uitstappen Elzendreef

  Ga naar de website

 • Herdenking bombardement Bezuidenhout
  3 maart 1945

  03 maart 2019 12:00

  Koningin Marialaan/Juliana van Stolberglaan

  Op zondag 3 maart 2019 worden de slachtoffers van het vergissingsbombardement op Bezuidenhout herdacht.

  De herdenking concentreert zich rond het beeld van Juliana van Stolberg op de hoek Koningin Marialaan/Juliana van Stolberglaan.

  Om 12.00 uur houden we hier – in de openlucht – een herdenkingsbijeenkomst met kranslegging, toespraken en muziek. Hierna bent u op een nabijgelegen plek van harte welkom voor een ontmoeting en gesprek over het verhaal van 3 maart 1945, onder het genot van een kopje koffie of thee met broodjes.

  Ga naar de website

 • ‘Den Haag, mijn lief’

  Van: 17 maart 2019 15:30
  Tot: 24 maart 2019 15:30

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat

  Voorstelling door Yvonne Keuls en Max Douw. Yvonne Keuls neemt u aan de hand mee door de binnenstad, langs zee en strand, langs oude huizen en parkjes, door ruimte en tijd en overal spreekt ze Hagenaars en Hagenezen aan.
  Max Douw danst op zijn vleugel met haar mee. Daarbij zingend met eigen teksten brengt hij u naar Haagse monumenten en knusse plekjes onder Haagse bomen. Maar ook bij mooie meisjes en oude mensen op Haagse terrasjes.

  Toegangsprijs € 15,-
  Houders Ooievaarspas 50% korting.
  Tel. 070-3500830.
  www.yvonnekeuls.nl, www.maxdouw.com

  Ga naar de website

 • Den Haag in de Gouden Eeuw

  31 maart 2019 14:00

  Wijkcentrum Essesteijn, Elzendreef 10, Voorburg

  Een periode in onze vaderlandse geschiedenis waarop we heel trots zijn, en waaraan we tot op de dag van vandaag nog een groot deel van het toerisme naar Nederland hebben te danken. Soms lijkt die Gouden Eeuw vooral een Amsterdamse aangelegenheid te zijn. We denken dan aan de grachtengordel, aan Rembrandt en Vondel. Maar Den Haag als bestuurscentrum met het stadhouderlijk hof heeft in die tijd wel degelijk een belangrijke rol gespeeld. In deze lezing wordt geprobeerd dit duidelijk en zichtbaar te maken.

  Spreker: Bart Rutges, stadsgids Gilde Den Haag

  Wijkcentrum Essesteijn: bereikbaar met RandstadRail lijn 2, uitstappen Elzendreef

  Ga naar de website

 • De Landsadvocaat
  Het leven van Johan
  van Oldenbarnevelt

  Van: 10 mei 2019 20:15
  Tot: 12 mei 2019 16:00

  Zeeheldentheater, Trompstraat 342, Den Haag

  Het Historisch-Theater brengt Van Oldenbarnevelts gehele leven indringend over het voetlicht. Een speelse rol is weggelegd voor 'De Nederlandse Maagd' als vertelster en symbool van nationale eenheid.

  -vrijdag 10 mei 2019 - om 20:15 uur
  zondag 12 mei 2019 - om 16:00 uur

  Telefoon 070-3992222

  Ga naar de website

Foto's Buitenhof

 • >

Den Haag in 1560

Winter­nummer

Wintereditie 2018: wederom
vol Haagse verhalen! Los bij
de boekhandel te verkrijgen,
maar jezelf abonneren is veel makkelijker en goedkoper:

4 edities voor € 24,50 p.j.

15 maart a.s. volgt de
Gouden Eeuw Special.

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen

De stichting wil het publiek kennis laten nemen van de Atlantikwall door het openstellen van bunkers, met aandacht voor vredesvraagstukken en de rol van Den Haag als stad van vrede en recht.