Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Agenda

 • In touw voor de toerist Tweehonderd jaar werken in de badplaats

  12 mei 2018 00:00

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Den Haag

  In 2018 bestaat de badplaats Scheveningen 200 jaar. In 1818 stichtte de Scheveninger Jacob Pronk hier het eerste badhuis van Nederland. Gedurende het hele jaar zijn er in Den Haag en Scheveningen festiviteiten onder de noemer Feest aan Zee. Ook Muzee Scheveningen besteedt deze zomer aandacht aan dit bijzondere feestjaar voor de badplaats.

  Vanaf 12 mei is bij Muzee de toonstelling In touw voor de toerist. Tweehonderd jaar werken in de badplaats te zien. In deze tentoonstelling ligt het accent op 'de gewone man', die op het strand en op de boulevard zijn brood verdiende aan de badgasten en strandbezoekers. Deze Scheveningers oefenden beroepen uit die karakteristiek waren voor de badplaats en tegenwoordig in veel gevallen totaal zijn verdwenen. Strandberoepen als badman, badvrouw, ezeltjesdrijver en ijsjesverkoper passeren de revue. Wie waren deze mensen? En hoe hebben zij de opmars van de badplaats de afgelopen 200 jaar beleefd? In touw voor de toerist biedt een inkijkje in een onderbelichte doelgroep die de badplaats Scheveningen zo groot heeft gemaakt.

  Bij de tentoonstelling verschijnt eind juni een publicatie door Danny Verbaan: Welkom aan de Kust. Tweehonderd jaar Scheveningen achter de schermen. Voor dit boek haalt Verbaan persoonlijke anekdotes en verhalen op van mensen die werkten in de badplaats. De publicatie zal rijk geïllustreerd worden met afbeeldingen en oude foto's.

  Ga naar de website

 • Scheveningen door de lens van Marcel Minnée

  25 juli 2018 00:00

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Den Haag

  Minnée volgde vanaf 1959 de Dagschool voor Fotografie en Fototechniek in Den Haag. Scheveningen was al in deze periode een geliefd onderwerp van de fotograaf. In een schoolopdracht documenteerde hij bijvoorbeeld de bouw van de nieuwe Pier tussen 1959 en 1961. Zijn foto’s kenmerken zich door een sterk licht-donkercontrast, bijzondere standpunten en een persoonlijke benadering. 

  Voor de presentatie bij Muzee selecteerde Minnée twaalf foto’s die hij op Scheveningen maakte door de jaren heen. Zes foto’s komen uit de serie over de bouw van de Pier. De andere zes foto’s hebben diverse onderwerpen en laten een mooie ontwikkeling in de tijd zien. Zijn foto’s kenmerken zich door een sterk licht-donkercontrast, bijzondere standpunten en een persoonlijke benadering. en op Scheveningen.

   

  Ga naar de website

 • De Landsadvocaat. Het leven van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619)

  13 september 2018 19:00

  Zeeheldentheater, Trompstraat 340, 2518 BT Den Haag - 070 399.2222

  De STICHTING HISTORISCH-THEATER presenteert de voorstelling 'De Landsadvocaat' Landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt. 30 jaar de machtigste man van Nederland. Johan van Oldenbarnevelt stuwde een schijnbaar onbestuurbare Republiek naar ongekende macht en rijkdom. Dankzij hem werd Maurits stadhouder. Hun jarenlange samenwerking eindigde fataal met een proces en de onthoofding van Oldenbarnevelt op het Binnenhof. In 'De landsadvocaat' is een speelse rol weggelegd voor 'De Nederlandse Maagd' als vertelster en als symbool van nationale eenheid. donderdag 13 sept. 19.00 uur (uitverkocht) zondag 7 oktober 16.00 uur vrijdag 12 oktober 20.00 uur zondag 14 oktober 16.00 uur (2019 - reprises. Nadere info volgt)

  Ga naar de website

 • HofvijverPicknick

  16 september 2018 13:00

  Langs de Hofvijver

  Op zondag 16 september, de zondag vóór Prinsjesdag, indien de weergoden ons gunstig zijn gezind, houden we onze jaarlijkse HofvijverPicknick onder het motto 'Kom met je mandje naar Jantje'. Neem uw zelf samengestelde en rijkgevulde picknickmand mee. We treffen elkaar zoals gebruikelijk rond 13:00 uur bij Jantje. Wij verheugen ons op uw komst!

  Ga naar de website

Foto's Dagelijkse Groenmarkt

 • >

Zo was Den Haag in 1560:

Zomernummer

De Zomereditie 2018 van het magazine is uit – vol Haagse verhalen! Het is los bij de boekhandel te verkrijgen, maar jezelf abonneren is makkelijker en goedkoper: 4 magazines € 22,50 p.j. http://www.haagsehistoriemagazine.nl/abonneren/

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen

De stichting wil het publiek kennis laten nemen van de Atlantikwall door het openstellen van bunkers, met aandacht voor vredesvraagstukken en de rol van Den Haag als stad van vrede en recht.