Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Agenda

 • In touw voor de toerist Tweehonderd jaar werken in de badplaats

  12 mei 2018 00:00

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Den Haag

  In 2018 bestaat de badplaats Scheveningen 200 jaar. In 1818 stichtte de Scheveninger Jacob Pronk hier het eerste badhuis van Nederland. Gedurende het hele jaar zijn er in Den Haag en Scheveningen festiviteiten onder de noemer Feest aan Zee. Ook Muzee Scheveningen besteedt deze zomer aandacht aan dit bijzondere feestjaar voor de badplaats.

  Vanaf 12 mei is bij Muzee de toonstelling In touw voor de toerist. Tweehonderd jaar werken in de badplaats te zien. In deze tentoonstelling ligt het accent op 'de gewone man', die op het strand en op de boulevard zijn brood verdiende aan de badgasten en strandbezoekers. Deze Scheveningers oefenden beroepen uit die karakteristiek waren voor de badplaats en tegenwoordig in veel gevallen totaal zijn verdwenen. Strandberoepen als badman, badvrouw, ezeltjesdrijver en ijsjesverkoper passeren de revue. Wie waren deze mensen? En hoe hebben zij de opmars van de badplaats de afgelopen 200 jaar beleefd? In touw voor de toerist biedt een inkijkje in een onderbelichte doelgroep die de badplaats Scheveningen zo groot heeft gemaakt.

  Bij de tentoonstelling verschijnt eind juni een publicatie door Danny Verbaan: Welkom aan de Kust. Tweehonderd jaar Scheveningen achter de schermen. Voor dit boek haalt Verbaan persoonlijke anekdotes en verhalen op van mensen die werkten in de badplaats. De publicatie zal rijk geïllustreerd worden met afbeeldingen en oude foto's.

  Ga naar de website

 • Scheveningse Dag

  23 juni 2018 10:00

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Den Haag

  Bezoek de 'Scheveningse Dag' op 23 juni van 10.00 - 17.00 uur in en om het museumgebouw aan de Neptunusstraat. De Vrienden van Muzee Scheveningen organiseren deze dag. De toegang is gratis. Er vinden demonstraties plaats van oude ambachten, zoals haringsnijden, kettelen, nettenboeten, nettenbreien, schiemanswerk, tonnenkuipen en makreelroken. U kunt ook zien hoe mutsen worden geplooid, doeken worden geknoopt en glas wordt gegraveerd. Naast deze demonstraties is er een gezellige markt met veel kraampjes. Behalve typisch Scheveningse artikelen worden er ook boeken, borduurwerk, foto's, kaarten, tinnen beeldjes en handwerk verkocht. De KNRM en de Wereldwinkel Scheveningen zijn aanwezig met een informatie- en verkoopstand. Jaap Pronk toont u graag zijn collectie foto's van oud-Scheveningen. Uiteraard wordt de inwendige mens niet vergeten. Er is een ruim aanbod van allerlei (Scheveningse) lekkernijen.

  Ga naar de website

 • Koempoelan met Tante Lien

  01 juli 2018 15:30

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Den Haag

  Een koempoelan is een gezellig samenzijn. Dus selamat datang, welkom allemaal! Mijn collega, de Molukse zanger Ais Lawa-Lata komt ook mee en u kunt bij mijn vriendin Bea Berens lekkere Indische koekjes kopen. Tante Lien zal weer eens vertellen van de tijd in het contractpension in Scheveningen en van mijn avontuur op het strand. Natuurlijk worden er mooie Indische liedjes gezongen. Ajo, kom maar langs luitjes, even gezellig zingen en ngobrol (kletsen) met elkaar. Sampai jumpa, tot ziens! Tante Lien, Wieteke van Dort

  Ga naar de website

 • De Landsadvocaat. Het leven van Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619)

  13 september 2018 19:00

  Zeeheldentheater, Trompstraat 340, 2518 BT Den Haag - 070 399.2222

  De STICHTING HISTORISCH-THEATER presenteert de voorstelling 'De Landsadvocaat' Landsadvocaat Johan van Oldenbarnevelt. 30 jaar de machtigste man van Nederland. Johan van Oldenbarnevelt stuwde een schijnbaar onbestuurbare Republiek naar ongekende macht en rijkdom. Dankzij hem werd Maurits stadhouder. Hun jarenlange samenwerking eindigde fataal met een proces en de onthoofding van Oldenbarnevelt op het Binnenhof. In 'De landsadvocaat' is een speelse rol weggelegd voor 'De Nederlandse Maagd' als vertelster en als symbool van nationale eenheid. donderdag 13 sept. 19.00 uur (uitverkocht) zondag 7 oktober 16.00 uur vrijdag 12 oktober 20.00 uur zondag 14 oktober 16.00 uur (2019 - reprises. Nadere info volgt)

  Ga naar de website

 • HofvijverPicknick

  16 september 2018 13:00

  Langs de Hofvijver

  Op zondag 16 september, de zondag vóór Prinsjesdag, indien de weergoden ons gunstig zijn gezind, houden we onze jaarlijkse HofvijverPicknick onder het motto 'Kom met je mandje naar Jantje'. Neem uw zelf samengestelde en rijkgevulde picknickmand mee. We treffen elkaar zoals gebruikelijk rond 13:00 uur bij Jantje. Wij verheugen ons op uw komst!

  Ga naar de website

Foto's Rijswijkseplein

 • >

Zo was Den Haag in 1560:

Voorjaarsnr.

Vanaf half maart in de boekhandel Haagse Historie nr. 7 met -Verzetsheldin Ru Paré - Rome aan de Vliet - Het inferno van 3 maart 1945 - Haags schutters: ordebewakers of ordeverstoorders? - Lita de Ranitz en haar poppenhuis

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Vrienden van de Hofvijfer

Wij zijn trots op wat wij sinds onze oprichting in oktober 2010 al hebben gerealiseerd. Onze missie is oa het belichten van de schoonheid en veelzijdigheid van de Hofvijver en omgeving en het organiseren van activiteiten ...