Haagse
Historie >

Hét platform voor al je vragen
over de geschiedenis van Den Haag

Agenda

 • Eerste Wereld OOrlog op Scheveningen

  09 november 2018 16:00

  Muzee Scheveningen, Neptunusstraat 92, Den Haag

  In 2018 wordt het einde van de Eerste Tweede Wereldoorlog internationaal herdacht. Hoewel Nederland neutraal was tijdens de strijd heeft de oorlog toch grote gevolgen gehad voor ons land. Centrale thema's als de mobilisatie, de opvang van Belgische vluchtelingen en Britse geïnterneerde militairen en het leed onder de Scheveningse vissers worden in de tentoonstelling belicht vanuit het perspectief van een Haags meisje, Maria Elisabeth de Zaaijer. Ze heeft gedurende de oorlogsperiode een dagboek bijgehouden, wat een bijzondere kijk geeft op deze ingrijpende tijd.

  Ga naar de website

 • De ‘Winterkoning’ en de ‘Winterkoningin’, ballingen in Den Haag

  14 december 2018 15:30

  Pulchri Studio (Mesdagzaal), Lange Voorhout 15, Den Haag

  Lezing ter gelegenheid van de presentatie van het winternummer van Haagse Historie, waarin het boeiende
  verhaal van de winterkoning en -koningin uit de doeken wordt gedaan.

  Op 13 april 1621 liep de Haagse bevolking uit om de aankomst van een écht koningspaar te beleven: de ‘Winterkoning’ en de ‘Winterkoningin’. Bijnamen van graaf Frederik V van de Palts (kleinzoon van Willem I van Oranje) en Elizabeth Stuart (dochter van koning Jacobus I van Engeland).

  Frederik was één winter de protestantse koning van Bohemen. Vandaar. Hij werd snel verjaagd door de troepen van de streng katholieke keizer van het Heilige Roomse Rijk. Zijn oom, prins Maurits, stadhouder van onder andere de gewesten Holland en Zeeland, zorgde ervoor dat de Staten van Holland het leegstaande huis van Johan van Oldenbarnevelt - die twee jaar eerder was onthoofd - ter beschikking stelden en lieten opknappen.
  De gevluchte ballingen brachten voor Den Haag koninklijk aanzien mee. Het echtpaar was niet van plan lang te blijven, maar uiteindelijk werden het voor Frederik elf, en voor Elizabeth maar liefst veertig Haagse jaren. Met al hun invloed op het culturele leven van de stad.

  Aanmelden voor 7 december a.s.:haagsehistorie@beldegraaf.nl

 • De Landsadvocaat' over Johan van Oldenbarnevelt

  11 januari 2019 20:15

  Zeeheldentheater, Trompstraat 342, 2518 BT Den Haag

  Het Historisch-Theater brengt Van Oldenbarnevelts gehele leven indringend over het voetlicht. Een speelse rol is weggelegd voor 'De Nederlandse Maagd' als vertelster en symbool van nationale eenheid. Reprise van de 'De Landsadvocaat'. In oktober 2018 werden er al drie uitverkochte voorstellingen gespeeld in het Zeeheldentheater. Nu wederom het Zeeheldentheater op: vrijdag 11 januari 2019 om 20:15 uur zaterdag 12 januari 2019 om 14:30 uur vrijdag 10 mei 2019 om 20:15 uur zondag 12 mei 2019 om 16:00 uur Contact tel:070-3992222

  Ga naar de website

 • Fraude in Kunst en Wetenschap

  27 januari 2019 14:00

  Wijkcentrum Essesteijn Elzendreef 10, Voorburg

  Door de toegenomen technische mogelijkheden kan fraude in kunst en wetenschap tegenwoordig makkelijker worden opgespoord. In de voordracht wordt ingegaan op de methodes om fraude op te sporen, de verschillende soorten fraude, waarom pleegt men het wat zijn de gevolgen voor de fraudeurs. Hoe is dit te voorkomen? Aandacht ook voor enkele bekende fraudeurs in kunst en wetenschap met daarbij een opvallend verschil in strafmaat tussen deze disciplines. Presentatie: prof. dr. Frans P. Nijkamp, emeritus hoogleraar Farmacologie, voorheen hoofdredacteur van het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Pharmacology. Wijkcentrum Essesteijn:bereikbaar met RandstadRail lijn 2, uitstappen Elzendreef.

  Ga naar de website

 • Johan van Oldenbarnevelt

  24 februari 2019 14:00

  Wijkcentrum Essesteijn Elzendreef 10, Voorburg

  Hoe kon het zo ver komen, dat de grootste staatsman uit onze geschiedenis werd beschuldigd van landverraad? Hij was de vertrouwensman van Willem van Oranje en trainde en begeleidde diens zoon, prins Maurits, als de nieuwe en jonge stadhouder. Als landsadvocaat en raadpensionaris bestuurde hij de jonge Republiek met tact, financieel inzicht en diplomatie. Hij was nauw betrokken bij de oprichting van de VOC, die ons land onvoorstelbare rijkdom en welvaart zou brengen. En toch werd hij op het Binnenhof onthoofd. Spreker: Guus van Geer. Heeft aan de Nederlandse Film Academie gestudeerd en was voorlichter bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Guus van Geer is thans o.a. stadsgids bij het Gilde Den Haag. Wijkcentrum Essesteijn: bereikbaar met RandstadRail lijn 2, uitstappen Elzendreef

  Ga naar de website

 • Den Haag in de Gouden Eeuw

  31 maart 2019 14:00

  Wijkcentrum Essesteijn Elzendreef 10, Voorburg

  Een periode in onze vaderlandse geschiedenis waarop we heel trots zijn, en waaraan we tot op de dag van vandaag nog een groot deel van het toerisme naar Nederland hebben te danken. Soms lijkt die Gouden Eeuw vooral een Amsterdamse aangelegenheid te zijn. We denken dan aan de grachtengordel, aan Rembrandt en Vondel. Maar Den Haag als bestuurscentrum met het stadhouderlijk hof heeft in die tijd wel degelijk een belangrijke rol gespeeld. In deze lezing wordt geprobeerd dit duidelijk en zichtbaar te maken. Presentatie: mr. Bart Rutges, oud-hoofddocent Staatsrecht en Staatkunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, thans o.a. stadsgids bij Gilde Den Haag. Wijkcentrum Essesteijn: bereikbaar met RandstadRail lijn 2, uitstappen Elzendreef

  Ga naar de website

Foto's Plein 1813

 • >

Zo was Den Haag in 1560:

Herfst­nummer

De Herfsteditie 2018 van het magazine is uit – vol Haagse verhalen! Het is los bij de boekhandel te verkrijgen, maar jezelf abonneren is makkelijker en goedkoper: 4 magazines € 22,50 p.j.

Vind het antwoord hier
>

Vandaag uitgelicht:

Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen

De stichting wil het publiek kennis laten nemen van de Atlantikwall door het openstellen van bunkers, met aandacht voor vredesvraagstukken en de rol van Den Haag als stad van vrede en recht.